Jak připravit vepřenky?

Docházejí vám nápady na recepty a nevíte, co zase vařit? Něco, na čem by si pochutnala celá rodina nebo čím byste mohli pohostit vaši návštěvu? Vyzkoušejte rychlé a chutné jídlo z mletého masa. Co takhle třeba jemné, lahodné a šťavnaté vepřenky s chlebem, bramborami nebo bramborovou kaší? Zjistěte, jak si tuto gastronomickou klasiku přímo u vás doma připravit, tak abyste si na nich pochutnali. Jejich příprava je rychlá, snadná a pochutná si celá rodina i návštěva.

jak-pripravit-veprenky

Jak připravit vepřenky? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jednou z variant jsou vepřenky s cibulí.

A co si všechno pro tento recept připravit?

  • Potřebovat budete cca 400 g vepřového plecka
  • 50 g žemle nebo rohlík
  • cibuli, plnotučnou hořčici kremžskou anebo ostřejší podle vaší chuti.
  • Na ochucení budete potřebovat pepř, mletou sladkou papriku a sůl.
  • Dále si přichystejte vodu a polovinu chleba.

Nejprve si namočte žemli nebo rohlík do vody, aby pečivo změklo. Následně z něj vymačkejte přebytečnou vodu a lehce osolte. Žemli společně s vepřovým masem pak nahrubo umelte. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a poté Tuto směs ochuťte solí, paprikou a pepřem. Důkladně promíchejte a nechte nějakou dobu odležet. Poté vytvarujte menší placičky a po obou stranách je osmažte na pánvi na středním stupni do zlatova (cca 4 – 5 minut). Následně vepřenky potřete hořčicí a posypte najemno nakrájenou cibulí. A s čím tento pokrm podávat? Třeba s chlebem nebo bramborovou kaší. Co se příloh týče, se ale fantazii meze nekladou. Skvěle totiž chutnají i se zeleninovým salátem nebo opečenými bramborami.

kuchynske-vychytavky

Je libo o něco zdravější verzi vepřenky?

Vepřenky nemusíte jen smažit na pánvi v oleji, můžete je upéct také v troubě. Stačí placičky vyskládat na plech na pečící papír a jemně potřít olejem. Toto rychlé, jednoduché a chutné jídlo si zamilujete. Vepřenky jsou zkrátka populární klasikou, které žádný gurmán neodolá.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: