Docházejí vám nápady na recepty a nevíte, co zase vařit? Něco, na čem by si pochutnala celá rodina nebo čím byste mohli pohostit vaši návštěvu? Vyzkoušejte rychlé a chutné jídlo z mletého masa. Co takhle třeba jemné, lahodné a šťavnaté vepřenky s chlebem, bramborami nebo bramborovou kaší? Zjistěte, jak si tuto gastronomickou klasiku přímo u vás doma připravit, tak abyste si na nich pochutnali. Jejich příprava je rychlá, snadná a pochutná si celá rodina i návštěva.
Jak připravit vepřenky? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jednou z variant jsou vepřenky s cibulí.
A co si všechno pro tento recept připravit?
- Potřebovat budete cca 400 g vepřového plecka
- 50 g žemle nebo rohlík
- cibuli, plnotučnou hořčici kremžskou anebo ostřejší podle vaší chuti.
- Na ochucení budete potřebovat pepř, mletou sladkou papriku a sůl.
- Dále si přichystejte vodu a polovinu chleba.
Nejprve si namočte žemli nebo rohlík do vody, aby pečivo změklo. Následně z něj vymačkejte přebytečnou vodu a lehce osolte. Žemli společně s vepřovým masem pak nahrubo umelte. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a poté Tuto směs ochuťte solí, paprikou a pepřem. Důkladně promíchejte a nechte nějakou dobu odležet. Poté vytvarujte menší placičky a po obou stranách je osmažte na pánvi na středním stupni do zlatova (cca 4 – 5 minut). Následně vepřenky potřete hořčicí a posypte najemno nakrájenou cibulí. A s čím tento pokrm podávat? Třeba s chlebem nebo bramborovou kaší. Co se příloh týče, se ale fantazii meze nekladou. Skvěle totiž chutnají i se zeleninovým salátem nebo opečenými bramborami.
Je libo o něco zdravější verzi vepřenky?
Vepřenky nemusíte jen smažit na pánvi v oleji, můžete je upéct také v troubě. Stačí placičky vyskládat na plech na pečící papír a jemně potřít olejem. Toto rychlé, jednoduché a chutné jídlo si zamilujete. Vepřenky jsou zkrátka populární klasikou, které žádný gurmán neodolá.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?