UPOZORNĚNÍ: Objednávky se zbožím od značky Housedecor budou mít z logistických důvodů 5 denní zpoždění.

Jak rozpustit čokoládu?

Není moc věcí, které tak spolehlivě zvednou náladu jako čokoláda. A co teprve čokoládový dezert, který si samy připravíte. Ve většině opravdu čokoládových receptů se objevuje jeden charakteristický krok: rozpouštění čokolády. Pokud pečete s čokoládou nebo z ní připravujete dezert, je potřeba ji rozpustit, aby se do těsta, polevy nebo krému dala jednoduše zamíchat. Nevíte jak na to? Mrkněte na podrobný návod i s receptem na poměrně netradiční čokoládový dort z červené řepy. Rozpuštěná čokoláda se v něm objevuje hned dvakrát.

jak-rozpustit-cokoladu

Jak rozpustit čokoládu? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Čokoládový dort s červenou řepou

Tenhle dort je tak dobrý, že vám se na něj musím dát recept. Zároveň si na něm ukážeme, že rozpouštění čokolády ve vodní lázni není žádná věda. Po přečtení zvládnete jak rozpustit čokoládu přidávanou do těsta, tak připravit tzv. ganache na polití dortu.

Na přípravu těsta dejte do mísy 100g špaldové celozrnné hladké a 125g polohrubé mouky. Přidejte lžičku prášku do pečiva, lžičku jedlé sody a větší špetku soli. Sůl v dezertech zvýrazní všechny ostatní chutě. I když tedy vypadá divně, těsto solit, jděte do toho. Sůl zkrátka do dezertů v malém množství patří. Vzpomeňte si třeba na slaný karamel. Co stojí za jeho masovou oblíbeností? Sůl prostě dělá ze sladkého karamelu něco výjimečného. Na závěr přisypte tři lžíce kakaa. Vedle v misce vyšlehejte 3 vejce s 240g cukru do pěny.  

Teď přichází ten nejdůležitější krok: Ve vodní lázni rozpusťte tabulku čokolády se lžící másla a 1,5 dcl oleje:

  1. Připravte si menší hrnec a napusťte ho do 1 cm výšky vodou z kohoutku. Dejte vařit na mírný plamen.
  2. Do žáruvzdorné mísy nalámejte jednu tabulku čokolády a přidejte oba tuky. Ale pozor: Miska se vám musí vejít do hrnce, avšak aby neležela ve vodě. Čokoládu musíte totiž rozpouštět pouze nad horkou párou, která z hrnce vzlíná. Asi to dá chvilku práce, ale určitě takovou nádobu najdete (může to být i druhý hrnec).
  3. Teď už jen čekáte, až se vše společně spojí a rozpustí. Občas můžete promíchat.
  4. Na závěr všechno smíchejte a nastrouhejte do těsta dvě střední předvařený řepy.
  5. Pečte podle rozpoložení svojí trouby (já na 180°C cca 30 min.).

Ganache, čokoládovou polevu, která zůstává vždy lehce tekutá, vyrobíte tak, že půl tabulky čokolády s kouskem másla opět rozpustíte ve vodní lázni. Po rozpuštění vmícháte 3 lžíce řeckého jogurtu a to je všechno! Vylijete na upečené těsto a necháte celé chvilku vychladit v lednici.  Ke konzumaci doporučuji sklenici mléka.

Pro Dudlu napsala: Veronika Hendrychová

Vyberte si na Dudlu výborné sladkosti a pochutiny: