Jak zkaramelizovat cibuli?

Už mnohokrát jste určitě narazili na recept, ve kterém se vyskytuje zkaramelizovaná cibule. A asi jste to i hodně krát dopředu vzdali, protože netušíte jak postupovat. Nevěste hlavu! Ukážu vám, jak na to. Podle tohoto návodu dokáže připravit karamelizovanou cibuli i úplný kuchařský amatér. Představím vám dokonce dva různé postupy, podle toho, jestli s večeří spěcháte nebo naopak máte čas a prostor celému procesu dát dostatečně dlouhou dobu. Oba způsoby mají něco do sebe a doporučuji vám je vyzkoušet postupně. Určitě najdete svůj oblíbený.

jak-zkaramelizovat-cibuli

Jak zkaramelizovat cibuli? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Pomalu zkaramelizovaná cibule

Cibuli oloupejte a nakrájejte ji tzv. na klínky. Myslete na to, že procesem karamelizace se její objem zmenší více než na polovinu. Připravte si tedy čerstvé cibule dostatečné množství. Na větší pánvi rozpusťte máslo a přihoďte k němu pokrájenou cibuli. Trochu osolte, stáhněte plamen na mírný režim a čekejte. Po pár minutách začne cibulka od spodu mírně hnědnout. V tu chvíli ji promíchejte a čekejte dál. Tento postup opakujte, dokud nebudete zcela spokojení. Veškerý obsah pánve by měl být zlatavě hnědý. Chuťově cibulka velmi zesládne a změkne.

Takto připravenou zkaramelizovanou cibuli doporučuji přimíchat třeba do čočky s rýží. Vznikne tak libanonský pokrm s názvem Mudžadara. Já ráda používám černou čočku beluga v kombinaci s rýží basmati. Obě suroviny uvařím „al dente“, společně promíchám a přidám i onu zkaramelizovanou cibuli.

Zkaramelizovaná cibule snadno a rychle

Pokud jste v časové tísni, existuje spousta vychytávek, jak pečlivý pomalý způsob karamelizace cibule urychlit. Cibuli nakrájejte a vložte do pánve s roztopeným máslem. Až potud je postup stejný. Poté cibuli posypte dvěma lžícemi třtinového cukru a promíchejte. Tím začne cibulka chytat karamelovou chuť velmi rychle. Osolte a nechte karamelizovat na plotýnce zapnuté naplno. Ve chvíli, kdy se začne cibule připalovat, ji podlijte octem balsamico. Díky octu cibule chytne požadovanou barvu i chuť.

Takto připravená cibule se skvěle hodí například jako náplň do hovězích hamburgerů. Vůbec nevadí, pokud bude uvnitř ještě maličko křupavá. V kombinaci s ochucenou majonézou, rajčaty, okurkou, plátkem masa, listem ledového salátu a třeba i domácí bulkou vytvoříte nezapomenutelné jídlo.

Pro Dudlu napsala: Veronika Hendrychová

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení