Znáte ten pocit, když zjistíte, že jste zapomněli vyndat maso z mrazáku a doba oběda je na spadnutí? Známe několik metod, jak maso šetrně rozmrazit.
Rozmrazování masa podle klasického postupu - lednice nebo vzduch trvá poměrně dlouhou dobu. Navíc tato metoda často způsobuje zdravotní problémy, Velmi často se totiž na povrchu masa přemnoží nechtěné mikroorganismy, které mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže. Proto je důležité maso rozmražené touto cestou vždy pečlivě tepelně upravit. Navíc, maso bývá tuhé, protože relativně dlouho leželo v rozmražené vodě.
Když ale potřebujete maso rozmrazit rychle, zkuste mikrovlnnou troubu. Je možné, že dokonce máte zabudován speciální program na rozmražování. Tento způsob je rychlý, ale pro maso nepřirozený a tak často ztvrdne. Dalším problémem je, že se některé části masa začít vařit, změní se struktura masa, což přináší komplikace během jeho dalších úprav. Hodí se tedy převážně pro mletá masa nebo maso, které chcete dlouho dusit. Maso připravené na minutku bude vysušené. Pokud zvolíte tuto metodu, zabalte maso předem do nepropustného obalu, aby neoschlo.
Další možností jsou trouby se speciálním rozmrazovacím programem. V obyčejné troubě stačí nastavit teplotu na 40-50 ˚C a rozmrazovat teplým vzduchem. Také však bude potřeba maso předem zabalit do nepropustného obalu. Rozmrazení trvá asi tak půl až jednu hodinu. Maso poté ihned zpracujte a už nechlaďte v lednici.
Nejšetrnějším a nejbezpečnějším způsobem, jak maso rozmrazit je, ponořit ho v nepropustném obalu do studené vody a během tří hodin máte hotovo.
Pro Dudlu napsala: Hana Došlová