UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Podzimní dýňová polévka trochu jinak?

I když spousta lidí miluje především teplé léto, i podzim má rozhodně co nabídnout! Kromě toho, že to venku hraje všemi barvami a příroda získává stále tajemnější atmosféru, podzim je sezónou horké čokolády, voňavých svíček, pletených svetrů a… dýňové polévky! Právě o ní bude v tomto článku řeč, přináším vám totiž recept na tu nejlepší dýňovku pod sluncem!

dynova-polevka

Dobrá dýňová polévka recept

Dýňová polévka s kari a jablky

Dýňová polévka už k podzimu neodmyslitelně patří. Její zářivá žlutá barva projasní i ten nejtemnější podzimní den, navíc je úžasně krémová, sytá a velmi jednoduchá na přípravu. K dokonalosti jí stačí úplné minimum. Pokud vás ale dýňová polévka ochucená jen solí a trochou muškátového oříšku omrzela, zkuste zbrusu novou variantu – třeba tu s jablky, zázvorem a indickým kari!

Na hrnec polévky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 dýni (hokkaido nebo máslovou), o váze kolem 1,5kg
  • 1 lžíci pravého másla nebo přepuštěného másla (ghí)
  • 1 cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 2 stroužky česneku, drceného
  • 1 lžíci kari koření
  • 1l vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2cm kousek zázvoru, strouhaného
  • 3 menší jablíčka, oloupaná a nakrájená na kostky
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička citronové kůry

kuchynske-vychytavky

Postup

  1. Dýni nakrájejte na kostky (máslovou dýni předtím oloupejte, dýni hokkaido loupat nemusíte). Cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek rozdrťte nebo nastrouhejte na jemném struhátku. Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a bubáků a nakrájejte na kostky.

  2. V hrnci rozehřejte lžíci másla nebo ghí a orestujte na ní cibuli, drcený česnek a kari koření. Přidejte dýni nakrájenou na kostky, důkladně promíchejte a zvolna restujte tři minuty, občas promíchejte.

  3. Do hrnce k dýni přimíchejte jablka, zalijte litrem vody nebo zeleninového vývaru, přiveďte k varu a nechte na středním plameni dusit tak dlouho, dokud dýně nezměkne. Trvá to asi deset až patnáct minut.

  4. Když je dýně měkká, ztlumte plamen, přilijte smetanu a polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Osolte a opepřete podle chuti a nakonec vmíchejte strouhaný zázvor a lžičku citronové kůry. Pro zjemnění můžete do hotové polévky zamíchat i trochu pravého másla.

  5. S touto polévkou zaručeně zabodujete u všech strávníků a na dlouho nebudete chtít vařit jinou! Pokud byste ji chtěli ještě trochu obměnit, můžete místo smetany vyzkoušet třeba kokosové mléko a navrch ji posypat trochou chilli. Dobrou chuť! :-)


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: