Podzimní dýňová polévka trochu jinak?

I když spousta lidí miluje především teplé léto, i podzim má rozhodně co nabídnout! Kromě toho, že to venku hraje všemi barvami a příroda získává stále tajemnější atmosféru, podzim je sezónou horké čokolády, voňavých svíček, pletených svetrů a… dýňové polévky! Právě o ní bude v tomto článku řeč, přináším vám totiž recept na tu nejlepší dýňovku pod sluncem!

dynova-polevka

Dobrá dýňová polévka recept

Dýňová polévka s kari a jablky

Dýňová polévka už k podzimu neodmyslitelně patří. Její zářivá žlutá barva projasní i ten nejtemnější podzimní den, navíc je úžasně krémová, sytá a velmi jednoduchá na přípravu. K dokonalosti jí stačí úplné minimum. Pokud vás ale dýňová polévka ochucená jen solí a trochou muškátového oříšku omrzela, zkuste zbrusu novou variantu – třeba tu s jablky, zázvorem a indickým kari!

Na hrnec polévky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 dýni (hokkaido nebo máslovou), o váze kolem 1,5kg
  • 1 lžíci pravého másla nebo přepuštěného másla (ghí)
  • 1 cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 2 stroužky česneku, drceného
  • 1 lžíci kari koření
  • 1l vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2cm kousek zázvoru, strouhaného
  • 3 menší jablíčka, oloupaná a nakrájená na kostky
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička citronové kůry

Postup

  1. Dýni nakrájejte na kostky (máslovou dýni předtím oloupejte, dýni hokkaido loupat nemusíte). Cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek rozdrťte nebo nastrouhejte na jemném struhátku. Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a bubáků a nakrájejte na kostky.

  2. V hrnci rozehřejte lžíci másla nebo ghí a orestujte na ní cibuli, drcený česnek a kari koření. Přidejte dýni nakrájenou na kostky, důkladně promíchejte a zvolna restujte tři minuty, občas promíchejte.

  3. Do hrnce k dýni přimíchejte jablka, zalijte litrem vody nebo zeleninového vývaru, přiveďte k varu a nechte na středním plameni dusit tak dlouho, dokud dýně nezměkne. Trvá to asi deset až patnáct minut.

  4. Když je dýně měkká, ztlumte plamen, přilijte smetanu a polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Osolte a opepřete podle chuti a nakonec vmíchejte strouhaný zázvor a lžičku citronové kůry. Pro zjemnění můžete do hotové polévky zamíchat i trochu pravého másla.

  5. S touto polévkou zaručeně zabodujete u všech strávníků a na dlouho nebudete chtít vařit jinou! Pokud byste ji chtěli ještě trochu obměnit, můžete místo smetany vyzkoušet třeba kokosové mléko a navrch ji posypat trochou chilli. Dobrou chuť! :-)


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Pokračujte v čtení blogu:

 

⏫ Potřebujete zlepšit pozice v SEO a hledáte zpětné odkazy? Spojte síly s Dudlu! ⏫