Hranolky jsou oblíbenou přílohou a není žádný div. Báječně chutnají a jako příloha se hodí k různým pokrmům. Už se se nemusíte spokojit s těmi kupovanými. Připravit si je můžete i přímo u vás doma. Domácí hranolky totiž chutnají nejlépe.
Jak udělat domácí hranolky tak, aby si na nich pochutnala celá rodina? Až ochutnáte domácí super křupavé hranolky, už nikdy nebudete chtít ty kupované. Připravte si takové hranolky, který se žádným jiným nevyrovnají. Nejdůležitějším krokem při přípravě domácích hranolek je výběr správné odrůdy brambor. Na hranolky jsou vhodné brambory, které jsou určené právě pro fritování nebo grilování. Místo brambor ze supermarketu sáhněte raději po těch od farmáře.
Brambory nejprve očistěte a nakrájejte na hranolky. Ty umístěte do studené vody, a to nejlépe přes noc nebo alespoň na několik hodin. Případně můžete i během této doby vodu několikrát vyměnit a hranolky propláchnout. Tím se brambory zbaví škrobu a díky tomu budou po upečení křupavé.
Po namočení připravených hranolek je důkladně osušte a nechte je ještě chvíli oschnout i na pekáči nebo na pánvi. Skvělým tipem je smažit hranolky dvakrát. Nejprve je smažte 3 minuty, vyndejte, a osušte v ubrousku. Poté je dejte smažit znovu, a to až do doby, než budou mít zlatavý nádech. I dvojité smažení se postará o to, aby hranolky byly dokonalé, chutné a křupavé.
Abyste si na hranolkách opravdu pochutnali, po usmažení je vyndejte na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Pokud nechcete hranolky smažit a rádi byste si dopřáli jejich zdravější verzi, pak je můžete péct v troubě. V takovém případě nemusíte používat vůbec žádný tuk. Stačí jen připravené hranolky naskládat na pekáč vyložený pečícím papírem a péct je dozlatova. Podle chuti můžete hranolky také připravit s libovolným kořením.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková