Všichni to určitě znáte, celý den plno shonu a plotna je studená, protože na vaření už nezbývá čas. Hlad vás sužuje, ale je špička a na objednané jídlo byste čekali klidně přes hodinu. Nebo, je léto, sbalíte stan a vyrazíte na čundr či kempovat do přírody. Spoléhat na restauraci či obchod nemůžete, protože se hodláte pohybovat mimo civilizaci. A ač nepatříte mezi nejnáročnější strávníky, sušenky a suché rohlíky se živit celý týden nechcete.
Jak zavařit maso? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Zkuste se vžít do těchto situací a představte si, co by vám mohlo vytrhnout trn z paty. Co taková konzerva? Není to úplně špatná představa, sáhnout po něčem, co otevřu, případně ohřeji, nebo ani to ne, a mohu umlčet škrundající žaludek. Jenže, pak si přečtete složení a sliny sbíhající se na vynikající baštu jsou ty tam. Co ale taková domácí konzerva?
To je nápad! Jedná se o váš výtvor, nemusíte se obávat složení a můžete ji využít prakticky kdykoliv. A protože zelenina váš hlad nemusí naplno uspokojit, podíváme se na to, jak si zavařit maso – plnohodnotný pokrm, který neurazí ani pořádné chlapy.
V první řadě se vůbec nelekejte slova konzerva, nemusíte se obávat práce s plechovkou, maso lze snadno zavařit i do sklenic. Nezapomeňte před jejich použitím sklenice řádně vymýt horkou vodou. Pokud nebudete používat nová víčka, vyvařte je.
Do zavařování se lze pustit jak s masem syrovým, tak s masem již upečeným. Mnohem jistější je pustit se do zavařování masa pečeného. Odpadnou tak obavy, že maso nebude dokonale připravené.
Maso omyjte, nakrájejte a vložte do pekáčku. Osolte jej, okmínujte a podlijte dostatečným množstvím vody. Pokud je maso libové, můžeme přidat ještě lžíci sádla. Maso dejte upéct do poloměkka, protože musíme vzít v potaz ještě působení tepla a následné změknutí během zavařování. Když maso přetáhnete už v troubě, bude se po zavaření rozsýpat.
Upečené maso vkládáme do sklenic a zalijeme výpekem. Zavíčkujeme a zavaříme. Zavařujeme alespoň hodinu až devadesát minut.
Není to opravdu nic složitého a jistě to zvládnou i začínající kuchaři. Přejeme vám hodně zdaru a dobrou chuť.
Pro Dudlu sepsala Marie Hlaváčková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?