Asi každý zná okurky. Jsou velmi dobré, jak zavařené, tak čerstvé okurky. Obsahují spoustu vitamínů a jsou velmi zdravé, tudíž se vyplatí je jíst, tělo vám za to poděkuje, budete mít imunitu a budete zdraví - je možné, že budete nemocní jen zřídkakdy. Jak si tedy můžeme zavařit okurky?

První je důležité mít okurky - lépe řečeno ne dvě okurky, ale přebytek okurek. Pokud máte přebytek okurků, je ideální je zavařit, pokud tedy nevíte co s nimi, přebývají vám a nic byste z nich neudělali, je to velká výhoda. Je důležité, aby byly maximálně čisté, jinak se rychle zkazí. Nejlepší je, abyste je vydrhli kartáčkem, tím se nejlépe vyčistí. Zavařujte spíše malé a tvrdší, protože se tak snadno nezavaří a jsou rozhodně křupavější a chutnají lépe - sami to můžete posoudit. Do zavaření okurek dává každý něco jiného. Někdo křen, někdo mrkev. Záleží to na každém z nás, co má kdo rád.
Budeme potřebovat:
- Kopr, pět koleček mrkve, zrnka pepře (asi čtyři), šest zrnek nového koření, křen (pokud chcete, nemusíte), lžička soli, dvě lžíce cukru, hořčičná semínka, sto mililitrů octa, vodu. Někdo, pokud chce, může přidat i petržel.
Jak budeme postupovat:
- Jako první na dno skleničky dáme mrkev, pepř, nové koření a hořčičná semínka.
- Potom vložíme přebytek našich okurek a pokud chcete, můžete mezi ně vložit křen a zalijeme zálivkou - vytvoříme ji z cukru, octa, soli a vody.
- Poté sklenice očistíme utěrkou a přiklopíme víčkem (zavíčkujeme).
- Zavařujeme na osmdesát pět stupňů (zhruba).
- Řídíme se i objemem sklenic - s objemem 0, 7 litru zavařujeme zhruba asi dvacet pět minut. Pokud je zavaříme na více stupňů, s největší pravděpodobností budou rozmělněné, tudíž vůbec nebudou dobré a nikdo je nebude jíst (pokud je tedy nejste zvyklí jíst jinak, než obvykle).
Přeji hodně štěstí při zavařování okurků!
Pro Dudlu napsala: Simona Holá
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?