UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak udit špek?

Když se řekne zabijačka, každý si představí voňavé uzené klobásy, jitrnice a jelita. Při zabijačce ale získáte i jinou surovinu – čerstvé sádlo. To můžete buď vyškvařit, anebo z něho vyudit špek. Jak na to?

jak-udit-spek

Jak udit vysoký špek? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak vyudit špek 

Uzení špeku je stejně jednoduché jako uzení čehokoli jiného. I zde je základem naložení do soli. Aby byl výsledný uzený špek ještě o level výše, můžete k soli přidat  sladkou mletou papriku a sušený česnek.

Budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvého hřbetního sádla bez kůže, nakrájeného na pruhy
  • 50g mořské soli
  • 20g mleté sladké papriky
  • 20g sušeného česneku


Postup:

  1. V misce smíchejte sůl, mletou papriku a sušený česnek.

  2. Sádlo nakrájejte na pruhy zhruba stejné tloušťky, aby se vám při uzení nekroutily.

  3. Jednotlivé pruhy sádla pak důkladně obalte v připravené směsi soli a koření, zabalte do potravinářské folie, vyskládejte na plech nebo do pekáče a nechte v lednici odpočívat alespoň sedm dní.

  4. Mezitím ho denně otáčejte, aby bylo rovnoměrně naložené.

  5. Když je sádlo odpočaté a dostatečně provoněné, vyjměte ho z potravinářské folie, omyjte, osušte papírovou utěrkou a můžete udit.

  6. Pruhy sádla zavěste na háčky do udírny a uďte při teplotě okolo 70°C přibližně 10 až 12 hodin, klidně i přes noc.


Vhodným dřevem na uzení špeku je švestka, v moderních udírnách si ale vystačíte s briketami k tomu určenými. Dobře uzený špek má na povrchu krásnou světle hnědou barvu s nazlátlým nádechem a na řezu je bílý a měkký. Mňam.

kuchynske-vychytavky

A jak uzený špek využít?

Uzený špek se obvykle nejí jen tak samotný, přidává se spíš do jídel. Výborný je ale třeba na čerstvém krajíci chleba, nakrájený na velmi tenké plátky a posypaný sladkou mletou paprikou nebo potřený malou trochou hořčice. Lahodný uzený nádech dodá ale také třeba guláši, prošpikovat s ním můžete hovězí maso na svíčkovou, vepřovou pečeni, poklást jím sekanou předtím než půjde do trouby anebo ho můžete přidat do pekáče ke kuřeti.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: