Jak upéct husu?

Sychravý podzim se hlásí čím dál více o slovo. Přináší s sebou nejen barevné padající listí, dešťové kapky a chuť zahrabat se pod teplou deku s šálkem horkého kakaa a knihou, ale také jednu oblíbenou tradici, která zahřeje na duši i na těle - svátek svatého Martina. K němu neodmyslitelně patří svatomartinské hody, které se neobejdou bez ochutnávání mladého vína, martinských rohlíčků a pěkně vypečené husy. A právě o huse bude v tomto článku řeč. Pokud jste ji ještě nepekli a nevíte jak se s ní popasovat, jste tu správně. Dozvíte se, jak husu upéct a s čím ji servírovat, aby jí to slušelo na talíři a rozplývala se na jazyku.

 jak-upect-husu

Jak upéct husu? (Zdroj fotky: Pexels.com)

Není drůbež jako drůbež. Zatímco kuře máte upečené za chvilku, husa potřebuje mnohem více času ve vyhřáté troubě. Někdo ji peče pomalu  a až třináct hodin, v mém ověřeném receptu jí však bohatě postačí šest hodin v troubě a několik minut na zezlátnutí k tomu. S klidem ji však můžete péct přes noc, při nízké teplotě okolo 100 stupňů se nemusíte bát, že byste ráno z trouby vytáhli spálené husí torzo. Níže vám představím základní recept na pečenou husu s křupavou kůrkou, žádné novinky v něm nehledejte, zkrátka jen prostý návod na to, jak ji upéct a neztratit svou kuchařskou čest.

Ingredience:

  • 1 husa
  • sůl
  • kmín

Postup:

Na začátek máte dvě možnosti - usnadnit si práci s pozdějším porcováním a naporcovat husu předem, nebo udělat dojem na případnou návštěvu, kterou jste pozvali na oběd, a péct ji vcelku a porcovat ji až na stole. Recept si v každém případě rozumí s oběma verzemi. 

  1. Dobře omytou husu osušte papírovými utěrkami, ze všech stran lehce osolte, posypejte kmínem a vložte do pekáče. Podlijte husu sklenkou vody, dobře pekáč uzavřete víkem nebo překryjte a utěsněte kusem alobalu, vložte do trouby a při teplotě 120 stupňů husu pečte 6 hodin.
  2. Po šesti hodinách pečení sejměte poklop z pekáče (popř. alobal) a lžící vyberte přebytečný tuk. Můžete ho uschovat v zavařovací skleničce v lednici a použít později jako základ jiných pokrmů (místo oleje či sádla), do vývaru nebo si ho prostě jen namazat na chleba.
  3. Husu vraťte zpět do trouby a odklopenou ji pečte při teplotě 200 stupňů 15 až 20 minut, aby získala krásnou zlatavou barvu a byla dostatečně křupavá. Může se stát, že bude do zezlátnutí potřebovat více času, záleží na vaší troubě i velikosti husy. Pečte ji zkrátka tak dlouho, dokud nebude krásně zlatá. Pozor ale, aby vám příliš nezhnědla.
  4. Když má trouba hotovo a husa vypadá jako z časopisu, můžete ji servírovat. Nejvíce jí to sluší s bramborovým knedlíkem a dušeným červeným zelím. Zapíjet ji můžete tradičně pivem, ale jistě mi dáte za pravdu, že k svatomartinské huse nejvíce padne svatomartinské víno. Tak dobrou chuť!

Tip:

I když huse k dokonalosti stačí opravdu málo, vlastně jen obyčejná sůl a kmín, můžete čas od času recept obměnit a něco málo do něj přidat. Husu můžete naplnit třeba jablky nakrájenými na křížaly. Nebo ji můžete před pečením potřít medem, ten se zase postará o sladký křupavý kabátek a chuťově vaši svatomartinskou husu posune o několik úrovní výš.

Pro Dudlu sepsala: Andrea Bělohradská

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení