Jak naložit zelí?

Domácí kysané zelí, to je potravina, která byla za dob našich babiček běžnou záležitostí. Téměř každý, kdo měl tu možnost, měl ve sklepě přes zimu nádobu na zelí, tedy takzvaný „zelák“ plný naloženého domácího zelí. I u nás doma, přesto, že jsem bydlela v paneláku, tak si pamatuji, že jako malá holka jsem chodila s maminkou do sklepa nejen pro brambory, ale přes zimu právě pro zelí. Vždycky jsem z toho byla nějakým způsobem okouzlena. Během dalších let se tento zvyk začal postupně vytrácet asi nejen z naší domácnosti.

jak-nalozit-zeli

Jak naložit zelí? (Zdroj fotky: Pexels.com)

V poslední době ale domácí kysané zelí zažívá opět svůj comeback, stejně jako výroba jiných domácích potravin.  Není se čemu divit, jelikož kysané zelí je přímo vitamínová bomba. Nejen, že je kysané zelí bohaté na vitamín C, K a B, ale má velmi příznivé účinky na naše střeva, která čistí a tím skvěle posiluje imunitu.

Jak si takové domácí zelí naložit a co k tomu budete potřebovat?

V první řadě se porozhlédněte, zda vám doma nebo u babičky nestojí někde na půdě či ve sklepě zaprášený zelák. Pokud ano, máte z poloviny vyhráno. Jestli štěstí mít nebudete, můžete si jej bez problému objednat třeba na internetu. Zakoupit můžete případně i samotné náhradní víko nebo zátěž na zelí, kterou budete také potřebovat. Co se týká zelí, můžete si jej koupit samozřejmě v supermarketu. Určitě ale doporučuji se spíše podívat na trhu, ve farmářském obchodě nebo u zemědělce z okolí. Pozor si dejte na zelí, které kupujete a požadujte tzv. „zimní zelí“, protože to „letní“ by vám dlouho nevydrželo a po naložení by z něj byla jen kaše. V případě, že nemáte možnost koupit zelí už nakrouhané, budete si jej muset nakrouhat pěkně ručně doma. K tomu poslouží krouhač na zelí nebo ostrý nůž.V případě, že už máte vše potřebné, tedy zelák, hlávky zelí a kruhadlo nebo ostrý nůž, můžete se pustit do práce.

Jak na to?

Hlávky zelí nejdříve rozkrojte na polovinu a zbavte je košťálů. Nastrouhejte je na kruhadle nebo nakrájejte na dlouhé tenké nudličky. Nakrouhané zelí pak přendejte do většího lavoru nebo vaničky a zasypte solí (ideálně 2% hmotnosti), přidejte nakrájenou cibuli (asi 10% hmotnosti) a můžete šlapat. Opravdu, sundejte ponožky, umyjte nohy, nasaďte návleky nebo sáček na nohy a pořádně umačkejte, až pustí šťávu.

Pokud se vám do toho nechce, nasaďte gumové rukavice a pořádně promačkejte. Přidat můžete dle chuti kmín nebo kopr. Takto připravené zelí po částech napěchujte do zeláku a každou vrstvu vždy důkladně upěchujte. Jednotlivé vrstvy pak můžete proložit např. plátky jablka nebo křenu. Nakonec odeberte přebytečnou šťávu, ale pozor, poslední vrstva nesmí být suchá. Horní vrstvu zatížíme originální zátěží nebo třeba prkénkem, talířkem a zatížíme kamenem. Uzavřeme víkem a do žlábku nalijeme vodu, aby se zamezil přístup vzduchu k zelí. Teď už zelák přemístíme do místnosti, kde nám bude 3 týdny kvasit. Ideální teplota je 15 až 20 stupňů. Pravidelně kontrolujeme, aby voda v zeláku i ve žlábku nevysychala a případně dolijeme. Po 3 týdnech zelí přemístíme do chladnější místnosti, kde nám vydrží až do jara.

Pro Dudlu sepsala: Aneta Filařová