Mezi pečením kachny a husy není moc velký rozdíl. Oba druhy drůbeže potřebují k dokonalému propečení podstatně více času než třeba takové kuře. Pečená kachna je jedním z tradičních pokrmů, který se připravuje na druhý svátek vánoční, tedy svátek svatého Štěpána. Někdo ji ale servíruje už na první svátek vánoční neboli Boží hod. Buď jak buď, o vánočních svátcích by se na svátečním stole měla objevit alespoň jedna pernatá drůbež, tedy kuře, husa nebo kachna. Tento článek vás zasvětí do umění správného pečení kachny. Ne však ledajaké – na následujících řádcích se bude servírovat tradiční kachna na pomerančích neboli Canard á l´ orange.
Jak upéct kachnu? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Surovin:
Na 1 kachnu na pomerančích a pomerančovou omáčku pro 4 osoby:
- 1 kachna
- sůl
- kmín
- kůra ze 2 pomerančů (bio)
- 100ml drůbežího vývaru
- 200ml čerstvé pomerančové šťávy nebo džusu
- 2 lžičky balsamica
- 2 lžičky medu
- špetka perníkového koření
- třtinový cukr
- 2 lžíce másla
Postup:
Kachnu dobře omyjte, zvenčí i zevnitř lehce osolte a posypte kmínem. Okrájejte kůru ze dvou pomerančů (nejlépe to jde škrabkou), nakrájejte na co nejtenčí plátky a kůru vložte do břišní dutiny kachny.
Kachnu přendejte do pekáče, podlijte trochou vody a přiklopte. Pekáč vložte do trouby a pečte při teplotě 120°C přiklopený šest hodin. Péct kachnu můžete klidně i přes noc, při teplotě 80 až 100°C.
Po šesti hodinách kachnu odklopte, lžící či malou naběračkou odeberte vypečený tuk (kachní sádlo) a uschovejte ve sklenicích v lednici pro pozdější využití (do polévky, omáčky nebo jen tak na chleba). Teplotu trouby zvyšte na 220°C a kachnu takto zprudka pečte odklopenou 15 až 20 minut, dokud nezíská krásnou zlatavou barvu a křupavou kůrku.
Zatímco kachna zlátne v troubě, připravte pomerančovou omáčku. Do menší pánve dejte trochu odebraného kachního sádla, vlijte do ní pomerančovou šťávu nebo džus, drůbeží vývar, ochuťte balsamicem, medem, trochou třtinového cukru a kořením. Dobře promíchejte a pomalu vše vařte, až zbude zhruba třetina původního obsahu pánve.
Pánev s rodící se omáčkou odstavte, osolte a opepřete podle chuti, případně ještě lehce doslaďte trochou cukru. Nakonec do směsi metličkou zašlehejte 2 lžíce másla, počkejte až se úplně rozpustí. Vznikne vynikající krémová pomerančová omáčka, která kachnu na talíři úžasně doplní.
A teď už zbývá jen rozdělit kachnu na talíře, podlít pomerančovou omáčkou a servírovat. Jako příloha se nejvíce hodí opečené brambory s trochou tymiánu.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?