Jak upéct vánočku?

Umíte si představit Vánoce bez vánočky? Možná ano, možná ne, záleží na tom, zda vám chutná. Vánočka je každopádně tradičním vánočním pečivem, a to už od 16. století. Nejprve ji směli péct pouze pekaři, až později se začala péct i v domácnostech, v 18. století už byla běžnou součástí každé vánoční tabule.

jak-upect-vanocku

Jak upéct vánočku? (Zdroj fotky: fotobanka-zdarma.cz)

Recept na domácí vánočku:

Svým podlouhlým a oválným tvarem symbolizovala malého Ježíška v povijanu a její křížové pletení mělo chránit lidi u stolu před démony a zlými silami. Dnes je velmi jednoduché upéct dobrou vánočku, ale naši předkové to tak lehké neměli. Sehnat kvalitní mouku a kvasnice bylo obtížné a tak se často stávalo, že se vánočka srazila.

Takovému sraženému pečivu se říkalo „brousek“ a předznamenávalo neštěstí. S brousky se pak pojí jedna zajímavá, leč velice zlomyslná tradice. O Štědrém dnu obcházel stavení etzv. brusař – slaměný pekař, jehož tvůrci dávali nepozorným hospodyňkám nahlas číst dopis, který měl brusař v ruce. Během čtení se pak často vánočka v troubě srazila na brousek. No, asi bych brusaře pěkně hnala!

Této zlomyslné tradici už naštěstí odzvonilo a žádné větší nebezpečí dnes vánočce nehrozí (tedy pokud se při jejím pečení nezapomenete u vánoční pohádky, jako já loni). Pokud chcete mít jistotu, že z trouby vytáhnete vánočku jako z vánočního žurnálu, držte se tohoto receptu, který jsem sama vyzkoušela:

Na 1 vánočku budete potřebovat:

  • 500g kvalitní hladké mouky, prosáté
  • 90g cukru krupice
  • 1 velká špetka soli
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • ½ lžičky mletého badyánu
  • čerstvá kůra nastrouhaná z 1 citronu (bio)
  • 1 kostka droždí
  • 200ml vlažného mléka
  • 100g rozpuštěného másla, vlažného
  • 2 žloutky
  • 50g rozinek, případně směsi kandovaného ovoce
  • 50 loupaných mandlových plátků
  • 1 bílek
  • moučkový cukr na posypání

kuchynske-vychytavky

Postup na vánočku:

  1. Nejprve je nutné připravit si kvásek - Ten připravíte tak, že v menší misce rozmícháte droždí se lžičkou cukru, přidáte lžíci mouky, přilijete polovinu vlažného mléka, zakryjete utěrkou a na teplém místě necháte celou směs dvacet minut pracovat. Výsledkem by měl být kvásek s hustou pěnou. Pokud by se nic nedělo, začněte od začátku s novým droždím, toto už nezachráníte.
  2. Mezitím co pracuje kvásek, do velké zadělávací mísy prosejte mouku, přidejte cukr (krupicový i vanilkový), velkou špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, koření a všechny tyto sypké ingredience promíchejte.
  3. Kvásek nalijte do mísy s moukou a ostatními přísadami, , přilijte mléko, rozpuštěné máslo a žloutky.
  4. Vařečkou začněte promíchávat se suchými přísadami a ve chvíli, kdy už to nepůjde, začněte těsto hníst rukama, abyste zapracovali všechnu mouku.
  5. Bude – li těsto příliš suché a drobivé, přilijte trochu mléka.
  6. Tvořící se těsto přendejte na vál a důkladně hněťte ještě alespoň 15 minut.
  7. Pokud by se vám příliš lepilo na ruce, pomozte si trochou hladké mouky.
  8. Výsledné těsto by mělo být krásně hladké a vláčné.
  9. Pokud vlastníte kuchyňského robota, máte vyhráno, protože vám usnadní spoustu práce rukama.
  10. Těsto vraťte do mísy, jemně poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte minimálně hodinu a půl kynout na teplém místě. Těstu se nic nestane ani v případě, že ho necháte kynout celý den.
  11. Ve chvíli, kdy těsto vykynulo (zdvojnásobilo svůj objem v míse), vyklepněte ho na vál, krátce prohněťte, a do těsta postupně zapracujte polovinu mandlí (ty předtím nasekejte) a všechny rozinky (důkladně propláchnuté a okapané).
  12. Těsto rozdělte na osm stejných dílů a každý vyválejte na délku přibližně 30cm. Vzniknou zhruba stejné válečky.
  13. Čtyři z osmy pramenů položte na vál a upleťte z nich cop.
  14. Uděláte to tak, že nejprve překřížíte dva prostřední prameny, pravý přes levý.
  15. Pak vezmete do ruky dva prameny vlevo a levý z nich přehodíte přes pravý.
  16. To samé uděláte i se dvěma prameny vpravo.
  17. Poté se vrátíte opět ke dvěma prostředním pramenům, jimiž jste začínali a celý postup budete opakovat, až bude cop hotový.
  18. Okraje copu pak zmáčkněte k sobě a zahněte dospod.
  19. Při pletení cop neutahujte, ale ponechte mezi prameny menší mezery, aby těsto mohlo ještě chvíli kynout.
  20. Upletený cop položte na plech vyložený pečicím papírem a dlaní lehce zploštěte.
  21. V tuto chvíli vám zbyly čtyři prameny.
  22. Ze tří z nich upleťte klasický cop, jeho konce zahněte dospod a položte ho na první cop pletený ze čtyř pramenů, který teď leží na plechu.
  23. Poslední zbývající pramen nožem překrojte po celé délce na dvě poloviny a ty stočte dohromady.
  24. Nespojujte však jejich konce k sobě, ale ponechte zhruba 10cm z každé strany nedopletených.
  25. Pletenec položte na rodící se vánočku na plechu a volné konce založte pod ni.
  26. Celou vánočku potřete bílkem rozšlehaným s trochou vody a nechte znovu alespoň hodinu kynout.
  27. Po nakynutí rozehřejte troubu na 180°C, vánočku znovu potřete bílkem, posypte zbylými plátky mandlí a vložte do trouby.
  28. Při této teplotě pečte vánočku zhruba 5 minut, poté snižte teplotu na 150°C pečte dalších 45 minut. P
  29. okud by vánočka příliš rychle hnědla, překryjte ji alobalem.
  30. Když je vánočka upečená, poprašte ji moučkovým cukrem.

Vánočku nezapomeňte vyfotit a sdílet se svými blízkými, vsadím se, že budou blednout závistí před vaším výtvorem! A v ještě lepším případě jim kousek nabídněte. Dobrou chuť a krásné Vánoce!

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: