Králičí játra jsou oblíbenou a zdravou pochoutkou. Obsahují totiž vitamíny skupiny B a jsou bohatá na vitamín A. Řadí se mezi potraviny s nejvyšším obsahem tohoto vitamínu. Dále králičí játra obsahují železo, zinek, chrom a měď. Díky obsahu železa jsou skvělé pro osoby trpící chudokrevností S jejich konzumací byste to sice neměli přehánět, pokud si je ale občas dopřejete, vašemu zdraví to rozhodně prospěje. A jak si taková králičí játra připravit? Způsobů je hned několik.
Jak upravit králičí játra? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Recept na králičí játra po chalupářsku.
Připravte si
- 400 g králičích jater
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- petrželovou nať
- 2 dl kuřecího vývaru
- celý kmín
- sůl a pepř
Játra očistěte a nakrájejte na požadované kousky. Ty následně osušte, osolte a opepřete podle chuti. Obalte je v hladké mouce a vložte na pánev do rozpáleného oleje. Játra opečte ze všech stran dozlatova. Následně přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky a nasekaný česnek. Cibuli nechte lehce zesklovatět a poté přidejte vývar. Lehce zaprašte moukou, přidejte kmín podle chuti a chvíli povařte. Podávejte s rýží.
Jak ještě si můžete na králičích játrech pochutnat?
Další možností je také kombinace s uzeným špekem a slaninou. K této kombinaci je pak ideální čerstvý chléb a vychlazené pivo. A jak je to se solením syrových jater a jejich ztvrdnutím? Toho se nemusíte obávat a játra můžete klidně osolit zasyrova.
Z králičích jater si můžete připravit také knedlíčky do polévky. A jak na to? Játra najemno umelte společně s nakrájenou cibulí a česnekem. Poté si namelte i ztvrdlý rohlík. Podle chuti do směsi přidejte sůl, pepř a majoránku. Přidejte žloutek a důkladně promíchejte. Směs nechte pár minut odležet a poté zahustěte podle potřeby strouhankou. Pak už jen stačí vytvarovat kuličky v požadované velikosti a játrové knedlíčky do polévky jsou hotové.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?