Jak upéct rohlíky?

Nekupujte. Upečte. I doma můžete upéct rohlíček jako od pekaře. Voňavý, křehký a moc dobrý. Můžete si práci zjednodušit tím, že si těsto zaděláte v pekárně, nebo zkuste recept bez droždí, pokud se nekamarádíte s kynutým těstem. Možností je mnoho, pracné to není a hlavně, výsledek stojí za to.

jak-upect-rohlik

Jak upéct rohlíky? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Mám recept, který je náš “záchranářský”. Neobsahuje vejce ani mléko, takže když mám skluz s nákupem, tyto rohlíky naše hladové krky zasytí. Další fakta jsou, že základem pro výrobu rohlíků je obávané kynuté těsto a kynuté těsto s vajíčky a mlékem už jsou spíš v sekci buchta, než křupavý rohlík.

Druhý den je pak buchto-rohlík tuhý a ztrácí svou dobrou chuť. Když vám řeknu, jak dlouho trvá příprava (hodina a půl), leknete se, ale mohu vás uklidnit, že většina toho času představuje kynutí, takže pro vás žádná práce. Pracuje pouze těsto samo. Pro cca 20 rohlíků potřebujete 1 kg hladké mouky, 500 ml vlažné vody, 130 g rozpuštěného sádla nebo oleje, 30 g droždí, 20 g soli, 25 g cukru a cokoliv na posypání (mák, sůl nebo sezamová semínka).

Nejprve si uděláme kvásek a to tak, že rozdrobíte kvasnice, přidáte k nim lžičku cukru a rozmícháte je v trošce vlažné vody. To potom poprašte lžící hladké mouky, zakryjte a nechte na teplém místě vzejít. To bude asi deset minut. Ve velké míse pořádně prohnětejte všechny suroviny a poté přidejte kvásek. Je to jako se sekanou, musíte pořádně hnětat, míchat, aby se suroviny spojily. Zpracované těsto potom vytvarujte do koule, posypejte hladkou moukou a nechte opět kynout. Poté těsto zpracujte, prohnětejte a vytvarujte požadované tvary.

Pokud chcete opravdové rohlíky, rozválejte si trojúhelník a od špice pomalu srolujte. Tadá, máte rohlík. Takto umotané rohlíky nechte na plechu ještě asi 20 minut kynout, potřete slanou vodou a posypte semínky (pokud si přejete). Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C deset minut, pak pečivo znovu potřete vodou a opět pečte 10 minut. Až rohlíčky zezlátnou, jsou připravené. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Pozor, jezte až opravdu vychladnou, jinak si spálíte jazyk.

Pro Dudlu napsala: Kim Černá

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení