Brambory jsou velice univerzální surovina. Obsahují mnoho vitamínů C. Jejich příprava je velice snadná. Klasicky se vaří tak, že je oloupeme, nakrájíme na kostičky o velikosti dle typu pokrmu, který připravujeme. Dáme je do studené osolené vody, přidáme kmín a vaříme, dokud nejsou měkké. Toto je základní recept, ale není ideální pro zachování vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.
Jak uvařit brambory? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Pokud je chceme připravit lépe, je vhodné je vařit ve slupce a začínat ve vroucí vodě. Přípravu můžeme urychlit tím, že si vodu předem připravíme v rychlovarné konvici a pak nalijeme do hrnce. Je potřeba umístit je do velkého hrnce s poklicí. Necháme je velmi krátce povařit a pak na plotně dojít. Dáme do vody trochu oleje, soli a kmín. Když jsou brambory hotové, slijeme je, nenecháváme je dlouho na plotně neslité.
Tím zachováme maximum zdraví prospěšných látek a také skvělou konzistenci i chuť. Po slití je možné nechat brambory v hrnci, ale bez pokličky, aby se zachovala jejich chuť. Pokud jde o přípravu brambor, základ, ještě předtím, než se do ní pustíme, je vybrat správný varný typ. Opět se rozhodujeme dle pokrmu, který se chystáme připravovat.
Pro vaření ve slupce se nejlépe hodí varný typ A, pokud je chceme péct, či restovat, nebo třeba připravovat salát, vybereme typ B a na přípravu bramborového pyré nebo bramboráků vybereme varný typ C. Pakliže máte brambory uvařené, můžete je zkonzumovat buď jako přílohu k masu či zelenině, nebo z nich ještě vytvořit bramborovou kaši.
Pokud jste je nevařili ve slupce, ale klasickým způsobem – oloupané kostičky, pak je rozšťoucháte, přilejete k nim hrnek teplého mléka (množství přidáváme opatrně, podle množství brambor), kousek másla a pomocí mixéru zpracujete na kaši. Takto připravené brambory jsou velice oblíbenou přílohou třeba ke klasickému řízku a určitě si na nich pochutnáte.
Pro Dudlu napsala: Kristýna Lorencová
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?