Jak uvařit rýži?

Tento článek bude věnován všem, kteří se dosud nepopasovali s vařením rýže tak, aby se nebáli servírovat ji návštěvám. Možná rýži uvařit umíte, ale výsledek stále není takový, jaký byste si přáli. Anebo se vám ji povede téměř vždy připálit či rozvařit a vy ji pak můžete rovnou vyhodit. Ať už patříte do kterékoli skupiny, nevěšte hlavu – s tímto snadným návodem se vám příště podaří uvařit rýži tak nadýchanou a chutnou, že už vás ani nenapadne koupit nějaký předvařený rýžový polotovar (parboiled rýži) a už vůbec ne rýži v sáčcích – ani jedna z nich se totiž kvalitní pomalu dušené rýži nevyrovná.

jak-uvarit-ryzi

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Druhy rýže

Nebudu zde jmenovat všechny druhy rýže, jedno malé rozdělení bych ale ráda vypíchla – existuje rýže kulatozrnná (ta při vaření pustí škrob a je díky tomu lepivější a mazlavější, hodí se do klasických italských krémových risott, rýžových kaší či nákypů) a rýže dlouhozrnná (ta má podlouhlá, špičatá zrníčka, která jsou i po uvaření oddělená a hodí se jako příloha k různým pokrmům, vyniká zejména ve východních kuchyních). Nejoblíbenějšími druhy kulatozrnné rýže jsou bezesporu arborio a carnaroli, u té dlouhozrnné zase vede rýže basmati a jasmínová rýže.

Dušení rýže

K uvaření rýže budete potřebovat širší a nižší kastrůlek a pokličku. Kdybyste rýži vařili ve vyšším hrnci s užším dnem, byla by zespodu uplácaná a nebyla by dostatečně nadýchaná, což je základ chutné rýže. Před samotným vařením pak doporučuji rýži krátce osmahnout na troše oleje, případně jen tak nasucho, krásně se vám rozvoní. Na dvě porce rýže budete potřebovat přibližně 160g rýže, doporučuji si rýži vždy odměřovat do hrnku. Velmi vám usnadní práci, když si zapamatujete jedno jednoduché pravidlo – na 1 hrnek rýže přijde 1 a půl hrnku horké vody.

Postup:

V kastrůlku rozehřejte trochu oleje, vsypte rýži a zprudka ji opečte, dobře přitom míchejte a restujte nanejvýš jednu minutu. Rýže se díky tomu krásně rozvoní a posune tak chuťový zážitek o úroveň výš. Když je rýže orestovaná, zalijte ji horkou vodou, kterou jste si předtím odměřili. Přidejte zhruba půl lžičky soli, důkladně promíchejte, přiklopte a na velmi mírném plameni nebo na vypnuté pomalu vychládající plotýnce nechte zvolna dusit 15 minut. Pokličku po celou dobu dušení nenadzvedávejte a rýži nemíchejte. Pokud byste rýži míchali, nebyl by výsledek takový, jaký ho chcete mít – nadýchaný. Rýže by byla ulepená. Když uběhne 15 minut, sejměte pokličku a rýži promíchejte vidličkou.

Ochucená rýže

Pokud byste chtěli ještě lepší chuťový zážitek z na první pohled tak obyčejného pokrmu, jako je rýže, můžete si připravit ochucenou rýži. Ochutit ji můžete třeba osmahnutou cibulkou, kari kořením, houbami, bylinkami nebo česnekem – zkrátka čímkoli, co vám chutná. Postup je prakticky stejný jako u klasického dušení, při němž rýži na začátku restujete. V tomto úplně počátečním bodu přidáte na olej k rýži ještě vybrané suroviny a koření k ochucení – díky tomu se vše krásně rozvoní a s rýží se bezezbytku prolne. Po té dusíte stejně jako jindy.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení