Jak založit hruškový kvas?

Ovocný kvas je základem všech ovocných destilátů. Tento článek bude věnován výrobě hruškového kvasu, z něhož je pak už jen krůček k výborné hruškové pálence. Jak hruškový kvas založit, aby byl dokonalý?

jak-zalozit-hruskovy-kvas

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Příprava hrušek

Nejlepší hruškový kvas založíte z letních hrušek, vhodnými odrůdami jsou Guyot, Clappova, Conference či Williamsova. Při výběru hrušek dbejte na to, aby byly dostatečně zralé a naprosto zdravé, nesmí nést žádné známky plísně.
Hrušky je třeba pečlivě očistit, umýt, zbavit stopek, vykrojit jádřince a pak rozemlít na kaši. Je důležité je rozmělnit opravdu poctivě, protože jinak by ovoce mohlo začít místo kvašení hnít.

Založení kvasu

Když máte hrušky připravené, to znamená očištěné a rozemleté, uložíte je do vhodné nádoby, kde budou kvasit. Nádoba musí mít hermetické uzavírání, aby se dovnitř nedostal vzduch – ideální jsou nádoby plastové nebo keramické, které se používají například na kysané zelí. V žádném případě hrušky nezkoušejte ukládat do jakékoli nádoby z kovu, protože kov procesu kvašení vůbec nesvědčí a kvas by se vám nepovedl.
Ještě než hrušky do nádoby uložíte, musíte ji důkladně vyčistit a klidně i vydezinfikovat, zvlášť v případě, že byla již předtím použita. Po dezinfekci pak nádobu několikrát propláchněte čistou vodou. Kdybyste tak neučinili, kvas by mohl začít plesnivět a mohli byste začít nanovo.
Protože jsou hrušky přirozeně velmi sladké a obsahují více cukrů než kyselin, je někdy nutné je okyselit. K tomu použijte nejlépe kyselinu citronovou nebo vinnou, rozpuštěnou ve vodě. Kdybyste sypali kyselý prášek rovnou do nádoby s kvasem, nemusela by se dobře rozpustit.

Proces kvašení

Doba kvašení hrušek se pohybuje v rozmezí 8 až 12 týdnů a nádoba s ovocem musí stát na chladném a vzdušném místě – ideální je postavit ji někam ven, kde je chladněji, ale nesvítí tam slunce. Použít můžete také balkon. Teplota vhodná pro kvašení by se měla pohybovat okolo 16 až 18°C, rozhodně ne více.
Když máte základ kvasu nachystaný, nádobu neprodyšně uzavřete a vůbec ji po dobu kvašení neotevírejte – jak už bylo psáno výše, do kvasu se nesmí dostat vzduch.
Pokud byste po otevření nádoby objevili na povrchu kvasu plíseň, není vždy nutné celý kvas vyhazovat, někdy postačí jen odstranit vrstvu s plísní a část zdravého kvasu.

Příprava hruškové pálenky

V momentě, kdy máte kvas hotový, je čas vyrobit z něj pálenku. Jelikož je ale domácí pálení destilátů nelegální, určitě kvas zavezte do pálenice, kde vám pálenku odborně připraví.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení