Jak uvařit špenát?

Špenát je druh zeleniny, který to podobně jako spousta jiných potravin nemá úplně lehké. S trochou nadsázky by se dalo říct, že patří do kategorie takových pokrmů, které buď milujete nebo nenávidíte. Nic mezi tím. Zaujímá tak místo ve stejné škatulce, kam patří třeba taková koprová omáčka, játra nebo růžičková kapusta. Mňam. Ať už špenát milujete nebo jeho občasnou přítomnost na talíři jen tiše trpíte, nemůžete mu upřít to, že je zdravý. O tom, jak moc je zdravý a jak si připravit ten nejjemnější špenát se dozvíte v tomto článku.

jak-uvarit-spenat

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Špenát pro zdraví i sílu

Špenát je coby zástupce listové zeleniny velmi bohatým zdrojem látek důležitých pro naše zdraví. Najdeme v něm například železo, které je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu a správný transport kyslíku do tkání. Dále provitamin A, vitaminy, C, E a K a vitaminy skupiny B, především pak vitamin B9, známý jako kyselina listová. Kyselina listová (folát) je velmi důležitou složkou výživy především těhotných žen a lidí trpících anémií (chudokrevností). Mimo jiné listy špenátu obsahují také vápník, hořčík a draslík. Ale dost teorie, přejděme rovnou k praxi – tedy k tomu, jak špenát uvařit.

Dušený špenát

Špenát můžete uvařit buď z čerstvých špenátových listů nebo koupit špenát mražený, a to buď celé lístky nebo sekaný či úplně rozemletý na protlak. Je jen na vás, jaký si vyberete, postup bude pokaždé víceméně stejný. Jen u čerstvého špenátu bude jeho další úpravě předcházet ještě takzvané blanšírování.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 500g čerstvých špenátových listů nebo 1 balení mraženého špenátu
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř


Postup:

Špenátové listy nejprve důkladně propláchněte a zbavte všech nečistot, zbytků hlíny a případných kamínků. Po té je blanšírujte – spařte je vroucí vodou, nechte je v ní nanejvýš minutu a po té prudce zchlaďte ledovou vodou. Následně slijte a nechte dobře okapat. Tím si špenát připravíte k další úpravě a zároveň z něho nebudete mít našedlou blátivou břečku.

Na lžící másla poduste cibuli nakrájenou nadrobno, zalijte smetanou a na velmi mírném plameni nechte pozvolna odpařovat, dokud trochu nezhoustne.

Když je smetana zredukovaná, přidejte do kastrolu všechen špenát, zamíchejte a společně krátce prohřejte. Přidejte rozšlehané vejce, dochuťte drceným česnekem, osolte a opepřete a pomalu duste tři minuty.

Podávejte s čímkoli, co máte rádi! :-)

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení