Rádi si zpestřujete jídelníček novými a doposud nevyzkoušenými potravinami? Už jste slyšeli o tarhoně, nebo je pro vás tento pojem zatím velkou neznámou? Tarhoňa jsou vlastně miniaturní nočky, které se vyrábí z nudlového těsta. Už dříve byla tato potravina pochoutkou pro kočovníky. Tarhoňa je také maďarskou specialitou a připravit ji můžete na mnoho způsobů.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
U tarhoni se můžete také setkat s pojmem těstovinová rýže, i když tedy s rýží jako takovou nemá vůbec nic společného, maximálně tak svůj vzhled. Jedná se totiž o drobné kuličky. Tarhoňa se připravuje z vody, vajec a mouky, kde se přes speciální cedník tvaruje právě do drobných kuliček. S ohledem na obsah obilí jde tedy o potravinu obsahující lepek a není tedy vhodná pro osoby trpící celiakií nebo nesnášenlivostí lepku.
Je jakousi středoevropskou variantou vaječných těstovin. V obchodech je běžně k dostání, vyrobit si ji můžete ale i snadno doma. A jak je to s přípravou? Na rozdíl od běžných těstovin se tarhoňa vaří podstatně delší dobu. K jejímu změknutí je nutné vaření po dobu přibližně 45–60 minut. Dejte ovšem pozor, abyste ji nerozvařili, pak by byla příliš lepkavá a nevábná.
Kromě vaření můžete tarhoňu připravit i jiným způsobem. Je totiž vhodná i ke smažení, potažmo k opražení. A jak na to? Tarhoňu jednoduše na suché pánvi opražte do růžova a následně přidejte trochu oleje. Poté, co začne tarhoňa hnědnout, zalejte ji horkou vodou, a to přibližně množstvím 1,5násobně větším, než je objem tarhoni. Směs následně osolte a cca 15 minut duste. Poté již můžete podávat jako přílohu.
A k jakým jídlům můžete tarhoňu podávat? Skvěle chutná ve společnosti guláše, paprikáše nebo z ní můžete udělat i pokrm na způsob rizota. Známá je také kombinace tarhoni a perkeltu. Směle ji podávejte všude tam, kde byste běžně použili rýži.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková