Co je tarhoňa?

Rádi si zpestřujete jídelníček novými a doposud nevyzkoušenými potravinami? Už jste slyšeli o tarhoně, nebo je pro vás tento pojem zatím velkou neznámou? Tarhoňa jsou vlastně miniaturní nočky, které se vyrábí z nudlového těsta. Už dříve byla tato potravina pochoutkou pro kočovníky. Tarhoňa je také maďarskou specialitou a připravit ji můžete na mnoho způsobů.

co-je-tarhona

(Zdroj fotky: Freepik.com)

U tarhoni se můžete také setkat s pojmem těstovinová rýže, i když tedy s rýží jako takovou nemá vůbec nic společného, maximálně tak svůj vzhled. Jedná se totiž o drobné kuličky. Tarhoňa se připravuje z vody, vajec a mouky, kde se přes speciální cedník tvaruje právě do drobných kuliček. S ohledem na obsah obilí jde tedy o potravinu obsahující lepek a není tedy vhodná pro osoby trpící celiakií nebo nesnášenlivostí lepku.

Je jakousi středoevropskou variantou vaječných těstovin. V obchodech je běžně k dostání, vyrobit si ji můžete ale i snadno doma. A jak je to s přípravou? Na rozdíl od běžných těstovin se tarhoňa vaří podstatně delší dobu. K jejímu změknutí je nutné vaření po dobu přibližně 45–60 minut. Dejte ovšem pozor, abyste ji nerozvařili, pak by byla příliš lepkavá a nevábná.

Kromě vaření můžete tarhoňu připravit i jiným způsobem. Je totiž vhodná i ke smažení, potažmo k opražení. A jak na to? Tarhoňu jednoduše na suché pánvi opražte do růžova a následně přidejte trochu oleje. Poté, co začne tarhoňa hnědnout, zalejte ji horkou vodou, a to přibližně množstvím 1,5násobně větším, než je objem tarhoni. Směs následně osolte a cca 15 minut duste. Poté již můžete podávat jako přílohu.

A k jakým jídlům můžete tarhoňu podávat? Skvěle chutná ve společnosti guláše, paprikáše nebo z ní můžete udělat i pokrm na způsob rizota. Známá je také kombinace tarhoni a perkeltu. Směle ji podávejte všude tam, kde byste běžně použili rýži.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení