Husa se většinou zabijí, když začíná nést pozdě vejce nebo je starší. Jak tedy husu zabít. Ještě předtím musíme chytit husu do hadru, aby nebyla v klidu a neudusila se. Pak se husa položí na zem (na hadr) jednou nohou přišlápnou křídla druhou nohy.
Do levé ruky zobák a pravou nožem zařízne za hlavou, kde končí lebka, až teče krev, která se chytá do nakrájených housek.
Co budete potřebovat
První věc, kterou potřebujete, jsou dobré nůžky na drůbež (já dávám přednost těm se zoubkovaným ostřím). Ty se používají na stříhání kůže a peří drůbeže. Jsou také užitečné pro přestřižení vrstvy tuku pod kůží (aby se dala snadno odstranit). Pokud nůžky na drůbež nemáte, použijte místo nich ostré kuchyňské nůžky.
Druhou věcí, kterou budete potřebovat, jsou kvalitní gumové rukavice. Budete pracovat s horkou vodou, takže si nechcete popálit ruce!
A v neposlední řadě: hodně a hodně trpělivosti! Škubání husy je zdlouhavý proces - zejména proto, že na jedné huse je tolik peří, které je třeba jednotlivě odstranit.
Jak oškubat husu
Tradiční způsob škubání husy spočívá v jejím ponoření do velké vany s horkou vodou. Horká voda změkčuje kůži a peří, což usnadňuje jejich odstranění. Část masa a kůže se také uvaří, což usnadní stažení neporušeného kusu. Problémem této metody je, že zabere hodně času a vyžaduje hodně místa v kuchyni.
Potřebujete velkou vanu nebo hrnec s dostatečným prostorem pro husu a dostatek místa kolem ní, abyste dosáhli na všechny části jejího těla. Kromě toho se husa během škubání vaří, protože ji necháte v horké vodě nejméně 30 minut (a někdy i déle).
Lepší metodou je použití elektrické trouby na pečení na rožni (nebo "rožně") s nastavitelnou teplotou a pánví. Rotační rožeň funguje tak, že se pták pomalu otáčí nad uhlím nebo plynovým plamenem (nebo dokonce nad elektrickým zdrojem tepla), čímž se udržuje jeho maso během pečení vlhké a nedochází k jeho přepečení. Pánev bez odkapávání zachycuje přebytečný tuk, který se během pečení rozpouští z ptáka, aby nekapal na topné těleso trouby.
Pro Dudlu napsala: Marcela Kalousová