Jak zahustit guláš?

Guláš představuje jeden z fundamentálních pokrmů naší gastronomie a umění uvařit dobrý guláš je v naší zemi vysoce ceněnou dovedností u mužů i žen. Dobrý guláš spočívá v silném základu z velkého množství opravdu do velmi tmavé barvy vysmažené cibulky. Dostatečně osmažená cibulka by měla takzvaně šustit a je vhodné ji připravovat v docela velkém množství tuku, ideálně sádla.

jak-zahustit-gulas

Jak zahustit Guláš (Zdroj fotky: Freepik.com)

Cibule by mělo být objemově zhruba tolik co masa. A dobré maso je dalším klíčem k úspěchu. Tradiční volbou je kližka nebo jiná hodně prorostlá část hovězího, ale v dnešní době může někdo sáhnout i po libovějším mase. I tak může být guláš vynikající. Důležité je dát mu hodně času, maso pořádně orestovat a dusit velmi pomalu, nejlépe ve vývaru. Nemíchat (při dostatečně pomalém vaření to ani není potřeba). Dalším faktorem úspěchu je kvalita koření, zejména papriky.

Pořádný guláš se zahustí sám

A jak je to se zahušťováním? Inu, pokud uděláte opravdu poctivý základ, bude omáčka dost silná a vydatná a zjistíte, že zahustit ani nepotřebuje. Zvlášť u domácího guláše je toto ideální stav.

Přesto je možné, že budete toužit po větším množství omáčky nebo se vám bude zdát řídká. Existuje řada možností, jak situaci řešit.

  1. Jíška - Gastronomicky ideální je připravit si bokem jíšku z tuku a hladké mouky nebo ji udělat už při tvoření základu guláše. Jíška musí být tmavá a musí se dlouho (aspoň půl hodiny) provařovat – myslete na to, pokud ji přidáváte později. 
  2. Záklechtka - Tak trochu gastro zločin, ale u nás velmi oblíbený, je záklechtka. Trocha mouky rozkvedlané ve vlažné vodě, kterou vylijete do guláše. Tomuhle se ale radši vyhněte.
  3. Chléb - Klasika a tradiční volba. Lépe poslouží starší chléb, který do guláše jednoduše rozdrobíte nebo rozkrájíte.
  4. Obilné kaše - Alternativní a u nás málo známá možnost. Omáčky i polévky (tedy nejen guláš) můžete zahustit taky vsypáním např. jáhlové, pohankové, prosné nebo jiné kaše. Kvalitní prodává např. značka Nomina. Jídlo zahustí vydatně a dají mu i nový chuťový rozměr.

Pro Dudlu napsal: Michal Vašek

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení