Jak zahustit guláš?

Guláš představuje jeden z fundamentálních pokrmů naší gastronomie a umění uvařit dobrý guláš je v naší zemi vysoce ceněnou dovedností u mužů i žen. Dobrý guláš spočívá v silném základu z velkého množství opravdu do velmi tmavé barvy vysmažené cibulky. Dostatečně osmažená cibulka by měla takzvaně šustit a je vhodné ji připravovat v docela velkém množství tuku, ideálně sádla.

jak-zahustit-gulas

Jak zahustit Guláš (Zdroj fotky: Freepik.com)

Cibule by mělo být objemově zhruba tolik co masa. A dobré maso je dalším klíčem k úspěchu. Tradiční volbou je kližka nebo jiná hodně prorostlá část hovězího, ale v dnešní době může někdo sáhnout i po libovějším mase. I tak může být guláš vynikající. Důležité je dát mu hodně času, maso pořádně orestovat a dusit velmi pomalu, nejlépe ve vývaru. Nemíchat (při dostatečně pomalém vaření to ani není potřeba). Dalším faktorem úspěchu je kvalita koření, zejména papriky.

Pořádný guláš se zahustí sám

A jak je to se zahušťováním? Inu, pokud uděláte opravdu poctivý základ, bude omáčka dost silná a vydatná a zjistíte, že zahustit ani nepotřebuje. Zvlášť u domácího guláše je toto ideální stav.

Přesto je možné, že budete toužit po větším množství omáčky nebo se vám bude zdát řídká. Existuje řada možností, jak situaci řešit.

  1. Jíška - Gastronomicky ideální je připravit si bokem jíšku z tuku a hladké mouky nebo ji udělat už při tvoření základu guláše. Jíška musí být tmavá a musí se dlouho (aspoň půl hodiny) provařovat – myslete na to, pokud ji přidáváte později. 
  2. Záklechtka - Tak trochu gastro zločin, ale u nás velmi oblíbený, je záklechtka. Trocha mouky rozkvedlané ve vlažné vodě, kterou vylijete do guláše. Tomuhle se ale radši vyhněte.
  3. Chléb - Klasika a tradiční volba. Lépe poslouží starší chléb, který do guláše jednoduše rozdrobíte nebo rozkrájíte.
  4. Obilné kaše - Alternativní a u nás málo známá možnost. Omáčky i polévky (tedy nejen guláš) můžete zahustit taky vsypáním např. jáhlové, pohankové, prosné nebo jiné kaše. Kvalitní prodává např. značka Nomina. Jídlo zahustí vydatně a dají mu i nový chuťový rozměr.

Pro Dudlu napsal: Michal Vašek

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení