Polévky pro děti

Docházejí vám nápady na vaření pro vaše ratolesti, a navíc mají v oblibě polévky? V takovém případě každá inspirace jistě přijde vhod. Předpokládám, že nabízet někomu tak „provařené“ polévky, jako je bramboračka nebo klasická zeleninová, by bylo nošení dříví do lesa. Zkusím tedy vyštrachat něco méně profláknutého.

polevky-pro-deti

Nejoblíbenější polévky pro děti (Zdroj fotky: Freepik.com)

Valašská kyselica

Předpokládám, že tahle polévka může být méně známá zejména v Čechách. U nás na Zlínsku je to skoro jako chleba. Doma ji dělávám každou chvíli. Když je domácí zelí, tak třeba každý týden. Potřebovat budete:

  • Kysané zelí
  • Cibuli
  • Olej
  • Brambory
  • Smetanu (vysokoprocentní)
  • Kvalitní uzeninu (ale malým dětem můžete polévku udělat klidně i bez uzeného)
  • Sůl, pepř, majoránku, kmín, česnek, bobkový list a nové koření
  • Volitelně: houby

Já ji dělávám takto: cibuli orestuju na oleji s nakrájenou klobáskou a kmínem. Přidám scezené zelí a brambory nakrájené na velmi malé kousíčky (jinak se v kyselém zelí neuvaří). Zaleju vodou (nebo raději domácím vývarem), ochutím a vařím velmi pomalu a dlouho (třeba i hodinu nebo víc, než brambory změknou). Nakonec přidám smetanu (popřípadě houby), dochutím. Tohle je moje jednoduchá verze, ale existuje bezpočet receptů. Možná najdete nějaký, který vám sedne víc.

Gazpacho

Trocha exotiky dětem vůbec neuškodí. Zvlášť ne v létě a v podobě extrémně osvěžující španělské polévky z čerstvé zeleniny! Polévka gazpacho, známá především ze seriálu Červený trpaslík, se vůbec nevaří a podává se vychlazená. Co potřebujete?

  • Rajčata
  • Salátovou okurku
  • Cibuli
  • Papriku (nejlépe červenou, ale může být jakákoli)
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř, bazalku, citronovou šťávu či vinný ocet na dochucení
  • Dobré pečivo k zakousnutí

Příprava je naprosto snadná. Stačí všechnu zeleninu rozmixovat dohladka v mixéru. S poměrem surovin klidně experimentujte. Polévku dochuťte, měla by být jen velmi jemně kyselkavá a zkrátka lahodná. Nechte ji vychladit a před podáváním zakápněte olivovým olejem a posypte čerstvou bazalkou nebo jinou bylinkou.

Pro Dudlu napsal: Michal Vašek