Červenec se blíží a s ním i sklizeň angreštu. Tyhle zelené, nažloutlé či načervenalé plody rostoucí na trnitém keři vynikají příjemnou sladkokyselou chutí a jsou úžasně osvěžující. Obsahují celou řadu vitaminů, minerálů a zdraví prospěšných kyselin – kyselinu citrónovou, kyselinu vinnou nebo kyselinu jablečnou. Pouhých 10% tvoří cukry, zejména pak fruktóza. Obsahuje hodně vitaminu C, dále pak vitamin E, a B. Je bohatý také na minerální látky, najdeme v něm například železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, měď či fluor. Angrešt je chutný i jen tak samotný, když ho ale zavaříte, uchováte si ho tak i na později a když pak v zimě dostanete chuť na angreštový koláč, můžete ho tam směle použít. Jak si angrešt zavařit, to se dozvíte v tomto článku.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Recept: Angrešt ve sladkém nálevu
Zavařování angreštu není žádná věda, je však potřeba dodržet několik bodů – plody musí být pevné, v žádném případě ne přezrálé, dále je nutné je zbavit stopek a takzvaných bubáků, a nakonec to nejdůležitější – každá kulička angreštu se musí na několika místech propíchnout, jinak by angrešt během zavařování popraskal. Nakonec se očištěné a propíchnuté bobule namočí do horké vody a po několika minutách se prudce zchladí ledovou vodou. To proto, aby angrešt zůstal krásně zelený.
Budete potřebovat:
- 1 kg angreštu, zralého, ale pevného
- 1 l čisté vody
- 300 g cukru krupice
- čisté zavařovací sklenice s víčky
- velký hrnec na zavařování
Postup jak zavařit angrešt:
- Angrešt důkladně propláchněte, zbavte stopek a bubáků a jehlou jemně propíchejte, každou kuličku alespoň na třech místech.
- Připravené bobule vsypte do síta a ponořte na několik minut do horké vody. Poté vytáhněte a prudce zchlaďte ledovou vodou, například tak, že angrešt v sítu bohatě prolijete. Nechte okapat.
- Nyní si připravte nálev – na 1 litr vody přijde 300g krupicového cukru. Vodu v hrnci smíchejte s cukrem a svařte. Cukr se musí bezezbytku rozpustit. Hotový nálev pak nechte vychladnout.
- Angrešt rozdělte do čistých zavařovacích sklenic a zalijte zchladlým nálevem. Uzavřete víčkem, vložte do zavařovacího hrnce, zalijte vodou tak, aby byly sklenice ponořené a přiveďte k varu. Vodu nechte jen mírně perlit, nikoli úplně vřít. Takto angrešt sterilujte po dobu 15 až 20 minut.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?