Vařená vejce natvrdo jsou jednou z nejvděčnějších surovin vůbec. Milují je děti i dospělí. Hodí se do pomazánek, jen tak na čerstvý chléb s máslem, i do klasických majonézových salátů. Víte ale, jak je správně uvařit? Způsobů existuje víc.
Jak správně uvařit vejce natvrdo? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak uvařit vajíčko natvrdo?
Vejce natvrdo jsou vynikajícím a cenově dostupným zdrojem bílkovin. Když máte po ruce vejce uvařená natvrdo, máte k dispozici bezva suroviny pro sytou snídani, oběd, svačinu, předkrm nebo večeři. Správně uvařené vajíčko, to je však věda větší, než by se na první pohled mohlo zdát. Takové špatně uvařené vejce natvrdo vám může pokazit celou snídani. Už se vám někdy stalo, že jste si hotelové snídani vzali vejce z bufetu, abyste později zjistili, že je rozvařené, kolem žloutku má šedozelený kruh a hrozně zapáchá? Fuj.
Jak tedy vejce natvrdo uvařit správně? Záleží, kolik máte času. Pokud si můžete dovolit počkat si na dokonalé zlatožluté vajíčko 20 minut, zkuste naši delší variantu. Pokud jste tak hladoví, že už nevydržíte ani deset minut, pusťte se do toho nejrychlejšího způsobu.
Dokonalá vejce natvrdo
Podle množství vajec, která chcete uvařit, vyberte hrnec. Vybírejte podle toho, aby ideálně vejce v jedné vrstvě pokryla celý povrch dna. Poté je zalijte studenou vodou. Hladina vody přitom musí převyšovat vajíčka asi tak o pět centimetrů (ne o moc méně, ne o moc více). Hrnec s vejci dejte na plotnu a středně vysokým plamenem přiveďte k varu. Poté vařte přesně jednu minutu. Následně vejce odstavte z ohně. Hrnec přikryjte talířkem nebo poklicí, pokud ji máte a nechte přesně dvanáct minut odpočívat.
Poté, co uběhne tato doba, vejce propláchněte ledovou vodou. Ledová voda zastaví tepelný proces a zároveň vejce zchladí, takže je budete moct okamžitě oloupat. Odměnou za trochu práce a trpělivosti by vám měl být zářivě žlutý žloutek a perfektně uvařené vejce, které se hodí třeba na obložené chlebíčky.
Nejrychlejší vejce natvrdo
Vejce natvrdo je občas potřeba uvařit snadno a rychle. Obzvlášť když vaříte vajíčka ráno k snídani. Poslední věc, kterou chcete dělat, je čekat nekonečně dlouho, než se vajíčka uvaří. Vejce tedy vložte do velkého hrnce a zalijte je studenou vodou, která je bude převyšovat přesně o jeden centimetr. Přikryjte hrnec pokličkou a na silném ohni přiveďte vodu k varu. Jakmile voda dosáhne varu, snižte teplotu na středně silnou a nastavte časovač na požadovaný čas - pro dokonalá vejce natvrdo vařte 6-7 minut na středním ohni.
Pomocí děrované lžíce přeneste vejce do velké mísy s ledovou vodou a nechte je několik minut vychladnout. Také je můžete dát pod tekoucí studenou vodu, aby se vaření zastavilo. To vám zároveň pomůže vejce snadno oloupat.
Pro Dudlu napsala: Veronika Hendrychová | Edit: Andrea B.