Jak zpracovat křen?

Máte doma hodně křenu, ale nevíte, co s ním a jak ho vlastně můžete zpracovat? To vše si dnes rozebereme v tomto článku.

jak-zpracovat-kren

Jak zpracovat křen? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Budeme potřebovat:

300 g křenu, 200 ml studené vody, 100 ml slunečnicového oleje, 1 polévková lžíce 8% octa, 1 polévková lžíce krystalového cukru, 1 kávová lžička soli

Jak budeme postupovat:

Nejprve si křen důkladně umyjeme a oloupeme. Je potřeba si ale dávat pozor na to, abychom se nezranili, křen je totiž docela tvrdý, takže by při neopatrnosti mohlo dojít ke zranění.

Poté křen můžeme buď strouhat na struhadle anebo ho můžeme rozmixovat v mixéru. Předem říkám, že mixér je vhodnější oproti struhadlu hned ze dvou důvodů; zaprvé bude křen jemnější a zadruhé si můžete ušetřit spoustu slz. Proč?

Protože křen je velmi štiplavý a produkuje látky, které nás donutí plakat. Do nastrouhané směsi křenu přidáme všechny ingredience: tedy vodu, cukr, olej a sůl. Hmotu promačkáme a rychle plníme do skleniček – jednu po druhé. Dáváme si přitom ale velký pozor, abychom si omylem nesáhli s křenovou hmotou do očí – to by byl potom opravdu velký problém, protože křen je opravdu nesmírně štiplavý a bolí to laicky řečeno jako čert – takže při křenu a jeho zpracování není opatrnosti opravdu nikdy dost, což většina z vás asi ví.

Křen je na tom podobně jako cibule (cibule je taky pálivá a při krájení pláčeme), nicméně křen je v tomhle asi opravdu vítěz, jelikož ten je v tomhle opravdu zákeřnější a i štiplavější. Až budeme mít všechny skleničky naplněné, stačí jen zpracovaný křen uložit do sklepa. Křen vydrží ve skleničkách více než rok, pokud místo vývaru použijete vodu. Pokud ne, tak je lepší křen zavařit 10 minut na 80 °C, alespoň máte tedy jistotu, že křen vám i při přidání vývaru vydrží. Tak doufám, že tenhle recept zkusíte a že se to obejde bez pálivých očí! Hodně štěstí při zpracování křenu.

Pro Dudlu napsala: Simona Holá

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení