UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zpracovat křen?

Máte doma hodně křenu, ale nevíte, co s ním a jak ho vlastně můžete zpracovat? Poradíme!

jak-zpracovat-kren

Jak zpracovat křen? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak nejlépe zpracovat křen

Bezesporu nejlepším způsobem, jak zpracovat bohatou úrodu křenu, je zavaření. Zavařený křen neztrácí nic ze své delikátní štiplavosti a hodí se jako doplněk k mnoha oblíbeným pokrmům - například k pečenému vepřovému kolenu nebo jako hlavní surovina do křenové omáčky.

Recept na zavařený křen

Budeme potřebovat:

  • 300 g křenu
  • 200 ml studené vody
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce 8% octa
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru
  • 1 kávová lžička soli

kuchynske-vychytavky

Postup:

  1. Nejprve si křen důkladně umyjeme a oloupeme. Je potřeba si ale dávat pozor na to, abychom se nezranili, křen je totiž docela tvrdý, takže by při neopatrnosti mohlo dojít ke zranění.

  2. Poté křen můžeme buď strouhat na struhadle anebo ho můžeme rozmixovat v mixéru. Předem říkám, že mixér je vhodnější oproti struhadlu hned ze dvou důvodů; zaprvé bude křen jemnější a zadruhé si můžete ušetřit spoustu slz.

  3. Do nastrouhaného křenu přidáme všechny ingredience - vodu, cukr, olej a sůl.

  4. Vzniklou směs promačkáme a rychle plníme do skleniček. Dáváme si přitom ale velký pozor, abychom si omylem nesáhli s křenovou hmotou do očí – to by byl potom opravdu velký problém, protože křen je nesmírně štiplavý a bolí to laicky řečeno jako čert.

  5. Až budeme mít všechny skleničky naplněné,  křen zavaříme - sterilujeme pod dobu 20 minut na 80 °C.  



Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea Bělohradská

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: