Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak udělat horké maliny?

Horké maliny asi netřeba představovat. Jsou velmi oblíbeným doplňkem různých sladkých dezertů. Sluší jim to ve zmrzlinových pohárech, skvěle doplní lívance a palačinky nebo třeba sladký francouzský toast. Přípravu horkých malin zvládne i malé dítě, tak jednoduché jsou. Jednoduché a přitom chutné, jak jen maliny umí být. V tomto článku se dozvíte nejen to, jak si horké maliny jednoduše připravit doma a jaké dobroty jimi polít, ale přináším vám i jeden nenáročný recept, který pohladí vaše chuťové pohárky a budete ho moci směle naservírovat i návštěvě – francouzský toast s horkými malinami a mátou. Mňam!

jak-udelat-horke-maliny

Horké maliny jak je udělat doma? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Základní recept na horké maliny

Horké maliny připravíte jednoduše tak, že je na mírném ohni svaříte s cukrem, nejlépe zkaramelizovaným. Můžete použít jak čerstvé, tak mražené maliny a dopřát si je kdykoli na ně dostanete chuť.

Na horké maliny k dezertu pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 200 g mražených malin
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce másla


Postup:

  1. Lžíci másla dejte do kastrůlku, rozehřejte na mírném ohni, přisypte cukr a nechte pomalu rozpouštět a karamelizovat. Dejte přitom pozor, aby cukr příliš neztmavl, musí mít barvu spíše do zlato-oranžova, nikoli do hněda. Hnědý karamel už je příliš hořký a zkazil by chuť celého dezertu.

  2. Když je cukr rozpuštěný a má zlatavou barvu, přidejte do katrůlku maliny. Zakápněte lžičkou citronové šťávy, důkladně promíchejte a společně zahřívejte, dokud nebudou maliny horké. Mezitím obsah kastrůlku míchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Když jsou maliny horké, odstavte a podávejte jako přeliv dezertů.


Asi nejoblíbenější jsou horké maliny s vanilkovou zmrzlinou. Je to klasika, kterou najdete v jídelním lístku snad každé restaurace. Horké maliny se ale hodí také na lívance, palačinky, panna cottu nebo francouzký toast.

kuchynske-vychytavky

Francouzský toast s horkými malinami a mátou

Francouzské toasty mají své neodolatelné kouzlo, protože se dají připravit na mnoho způsobů, třeba právě s horkými malinami. Když k nim navíc přidáte mátu, posunete chuťový zážitek ještě o kousek dál.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 8 plátků světlého toastového chleba
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • 1 lžíce přepuštěného másla na osmažení
  • vanilkový moučkový cukr na poprášení
  • horké maliny podle receptu výše
  • několik lístků čerstvé máty (na horké maliny a na ozdobení)


Postup:

  1. V míse prošlehejte mléko, vejce, cukr a vanilkovou pastu a ve vzniklé směsi obalte plátky toastového chleba, hezky jeden po druhém. Nechte je nasáknout a mezitím si připravte horké maliny podle receptu výše, jen do nich navíc přidejte celé lístky máty, které po odstavení z plotny zase vyjměte.

  2. Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a postupně na něm opečte jednotlivé plátky toastového chleba tak, aby byly z obou stran pěkně zlatavé.

  3. Toasty rozdělte na talíře, poprašte vanilkovým moučkovým cukrem, polijte horkými malinami a ozdobte mátovými lístky. Dobrou chuť!


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: