Jak vyrobit a užívat jablečný ocet?

Nevíte co s bohatou úrodou jablek? Jablíčka jsou tak vděčnou surovinou, že se nabízí nespočet možností, jak je zpracovat a všechny jsou top. Napadlo vás ale někdy zkusit z nich připravit domácí jablečný ocet? Pokud ne, určitě doporučuji vyzkoušet.

jak-vyrobit-jablecny-ocet

Jak vyrobit a užívat jablečný ocet? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Prospěšnost jablečného octa

Jablečný ocet je doslova koktejlem vitaminů, minerálů a stopových prvků. Je obecně zdraví prospěšný. Při pravidelném používání posiluje imunitu a zdravou střevní mikroflóru a pomůže vám s detoxikací organismu, protože čistí játra a ledviny. Také povzbuzuje správnou funkci žlučníku, pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak. Dobrý je také na trávení, protože optimalizuje žaludeční kyseliny a tím pomáhá proti nepříjemnému pálení žáhy. A nejen to. Jablečnému octu se někdy říká také „elixír krásy“, dokáže totiž zmírňovat akné, zjemňovat pokožku a když ho použijete jako vlasový oplach, hříva se vám po něm bude krásně lesknout.

Naše babičky a prababičky si ho běžně vyráběly a byl pro ně cenným pomocníkem nejen v kuchyni a pro posílení zdraví, ale také při úklidu – jablečný ocet totiž účinně odstraňuje vodní kámen a povrchy se po něm jen lesknou. A když si ho vyrobíte doma sami, dostanete prakticky bio produkt prvotřídní kvality. Když ho navíc nalijete do zdobné lahve, můžete ho směle darovat někomu, kdo žije pro svou kuchyni a zdravé vaření.

Jak si vyrobit domácí jablečný ocet

Jablečný ocet je produktem fermentace jablek. Jeho hlavní složkou je kyselina octová, stejně jako u všech druhů octa. Jablečný ocet této kyseliny obsahuje 5% a má nízký obsah cukru. Proces jeho výroby je velmi jednoduchý, ocet se víceméně „vyrábí sám“ tím, že zraje ve skleněné nádobě. Prvním krokem je přeměna jablečného cukru na alkohol, krokem číslo dva je pak fermentace alkoholu na ocet. Celý proces trvá přibližně 5 až 6 týdnů.

Pro výrobu jablečného octa můžete použít jakýkoli druh jablek – když ho vyrobíte z červených, bude mít načervenalou barvu, když ze zelených či žlutých, bude spíš světlejší. V každém případě je ale dobré vybírat jablka co nejkvalitnější, nejlépe chemicky ošetřená (taková by totiž bylo lepší oloupat a zbytečně byste se tak připravili o spoustu vitaminů ve slupce). Pokud vám na zahradě či na stráni u chalupy roste jabloň, máte vyhráno.

Budete potřebovat:

  • 1kg jablek (použít můžete i zbytky z pečení štrúdlu, samozřejmě jen zdravé a bez bubáku a stopky)
  • 2l čisté převařené vody
  • velká skleněná nádoba, o objemu alespoň 4l (na kvašení)
  • čisté plátno či utěrka, gumička (na uzavření)
  • jemné plátno (na přefiltrování)

Postup:

  1. Jablka lehce omyjte, odkrojte části, kde se nachází stopka a bubák a všechna je nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Nastrouhaná jablka přemístěte do předem vymyté skleněné nádoby (může to být třeba velká zavařovací sklenice na okurky) a zalijte je studenou převařenou vodou. Promíchejte.
  3. Hrdlo skleněné nádoby překryjte čistým plátnem či utěrkou a zajistěte gumičkou.
  4. Nádobu s jablky a vodou postavte na tmavé místo a při pokojové teplotě nechte odpočívat dva týdny. Během této doby obsah sklenice alespoň jednou denně promíchejte čistou vařečkou nebo lžící.
  5. Po dvou týdnech nastal čas zbavit se všech pevných částí (nastrouhaných jablek a jejich odřezků) - tekutinu v nádobě přefiltrujte přes čisté plátno, nádobu vymyjte a ocet vlijte zpět. Rodící se jablečný ocet bude v tuto chvíli nejspíš zakalený a budou se na něm stále tvořit bublinky, což znamená, že ještě potřebuje delší čas kvasit.
  6. Skleněnou nádobu znovu překryjte čistou utěrkou či plátnem, znovu zajistěte gumičkou a nechte budoucí jablečný ocet kvasit další tři týdny. Celý proces je hotový ve chvíli, kdy ocet přestane pěnit a vytvářet bublinky.
  7. Jakmile uvidíte, že ocet patřičně uzrál, můžete ho slít do čistých skleněných lahví.

Jablečný ocet můžete používat stejně jako klasický kvasný ocet. Ten jablečný je však mnohem zdravější. Je výborný k dochucování salátů, omáček, do marinád, zkrátka všude tam, kde chcete docílit jemně navinulé chuti. Můžete ho přidávat také do nápojů, taková jedna lžička jablečného octa denně parádně posílí vaši imunitu, což se hodí zvlášť v období viróz. Malým dětem ho můžete přidávat do jídla od jednoho a půl roku věku. Své uplatnění jablečný ocet najde také jako čistící prostředek, jak už jsem psala výše.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení