Recept na dětský punč?

Podzim už je v plném proudu a co nevidět ho vystřídá zima. Ta s sebou přinese nejen první sněhové vločky, ale také příjemný adventní čas, k němuž neodmyslitelně patří kromě všech těch vánočních příprav a brouzdání po kouzelných adventních trzích i hřejivý a voňavý vánoční punč.

recept-na-detsky-punc

Recept na dětský punč? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Když jsem před lety hledala osvědčený recept na ten jeden jediný pravý vánoční punč, pátrala jsem nejen na internetu, ale také v kuchařských knihách. Recepty byly různé a dokonce i v hospodách a restauracích chutnal punč pokaždé jinak. Zjistila jsem, že neexistuje žádný recept, který by se dal nazvat tím jediným pravým, ale že mezi lidmi koluje nespočet variant tohoto tradičního vánočního nápoje, že nemusí být jen červený, jak ho známe, a že je samozřejmě možné ho připravit jak v klasické alkoholické verzi pro dospělé, tak ve verzi pro děti. I když lze vánoční punč vařit na mnoho způsobů, vždy voní hlavně po rumu, červeném víně a ovoci (ten dospělácký, samozřejmě). Ani to však není úplným pravidlem.

V tomto článku vám přináším několik svých osvědčených receptů na výborný vánoční punč v alkoholické i nealkoholické verzi. Ať už vyzkoušíte jakýkoli, věřte, že vás jeho teplo i magická vůně zahřeje na těle, pohladí na duši a navodí u vás doma tu správnou vánoční atmosféru.

Klasický červený punč

Červený punč je našemu oku i chuťovým pohárkům asi nejznámější, proto mu právem náleží první místo v tomto punčovém receptáři.

Na 4 hrnky:

  • 250 ml kvalitního černého čaje (nebo oblíbeného ovocného čaje)
  • 500 ml červeného vína
  • 150 ml kvalitního tmavého rumu
  • 1 svitek skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 hřebíčky
  • 2 tobolky kardamomu
  • kůra a šťáva z ½ citronu (bio)
  • kůra a šťáva z ½ pomeranče (bio)
  • třtinový cukr nebo med podle chuti
  • ovoce podle chuti – rozinky, sušené brusinky, jablka nakrájená na malé kousky

Postup:

  1. V kastrolu uvařte 250ml vody, nechte vylouhovat sáček černého či ovocného čaje (černý čaj nejvýše 1 minutu, ovocný 5 minut), poté přidejte koření, pomerančovou a citronovou kůru a 10 minut povařte, aby se koření rozvonělo.
  2. Čaj sceďte, přilijte červené víno a rum a vše promíchejte.
  3. Nechte rodící se punč trochu vychladnout, aby nebyl tak horký, přilijte citronovou a pomerančovou šťávu podle chuti oslaďte třtinovým cukrem nebo medem.
  4. Do šálků rozdělte libovolné ovoce z receptu a zalijte teplým punčem.
  5. Svůj výtečný punč popíjejte dle libosti a nálady – při pečení cukroví nebo večer u svého oblíbeného vánočního filmu. A nezapomeňte ho uvařit i návštěvám!

Červený punč pro děti

Non – alcoholic verze dospěláckého červeného punče, kterou dětem můžete uvařit, až vám budou závidět ten váš.

Na 2 hrnky:

  • 200 ml ovocného čaje
  • 200 ml džusu, nejlépe z červeného ovoce (jahody, brusinky, černý rybíz)
  • šťáva a kůra z ½ citronu
  • šťáva a kůra z ½ pomeranče
  • 1 svitek skořice
  • 2 hřebíčky
  • ovoce podle chuti – rozinky, jablka na nakrájená na malé kousky, sušené brusinky, maliny, jahody
  • med podle chuti

Postup:

  1. V kastrolu uvařte vodu, nechte vylouhovat sáček čaje, přilijte džus, přidejte koření a zhruba 10 minut povařte.
  2. Punč sceďte, abyste odstranili koření, nechte trochu vychladnout a přidejte šťávu z citronu a pomeranče. Dobře promíchejte.
  3. Podle chuti doslaďte medem. Pozor ale, abyste punč nepřesladili, džus v něm je sladký sám o sobě. Pak by se taky mohlo stát, že budou vaše dítka kypět přebytkem energie, což určitě nechcete. (To nikdo nechce!)

Pomerančový punč

Tento vánoční punč se vařil už za První republiky a skládal se z několika jednoduchých, za to ale chutných ingrediencí – pomerančové a citronové šťávy, koření a rumu. Jeho jasně žlutá barva prozáří krátké adventní dny a zaručeně si ho oblíbíte. V jednoduchosti je totiž krása.

Na 2 hrnky:

  • 300 ml čerstvé pomerančové šťávy nebo kvalitního 100% pomerančového džusu
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 svitek skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 tobolky kardamomu
  • 8 cl kvalitního tmavého rumu
  • třtinový cukr na doslazení

Postup:

  1. Pomerančový džus (popř. čerstvou pomerančovou šťávu), šťávu z citronu a koření přiveďte k varu a lehce povařte deset minut. Poté sceďte a oslaďte třtinovým cukrem podle chuti.
  2. Do dvou šálků odměřte rum a zalijte voňavým punčem. Dobrou chuť.

Pro přípravu dětské verze vynechte rum, pochopitelně. Dobrou chuť a krásný advent!

Pro Dudlu sepsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení