UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak nabrousit nůž?

Broušení nožů je disciplína, na kterou mnozí z nás zapomínáme. Tupé nože, které většina z nás používá, jsou ve finále mnohem víc nebezpečnější než právě ty ostré. S tupým nožem se hůř manipuluje a při krájení na něj musíte tlačit. Poté hrozí, že snáz sklouzne a vy se můžete říznout. Broušení nožů může být pro někoho složitým úkolem, ale my vám rádi poradíme, jak na to a nabrousit si nůž doma během chvilky.

jak-nabrousit-nuz

Jak doma nabrousit nůž? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak správně nabrousit nože?

Nejprve se zaměřte na to, jestli je váš nůž ostrý nebo tupý. Můžete to vyzkoušet například na řezu papíru. Obyčejný list papíru vezměte za roh do prstů a ve vzduchu ho zkuste rozříznout. Pokud se vám papír trhá, znamená to, že nůž je tupý. Ostrost nože můžete vyzkoušet i na rajčatech. Pokud se při řezu rajče rozmáčkne, i to je důkazem, že nůž je tupý. Naopak krásné tenké plátky znamenají, že nůž je ve skvělé kondici. Jak tedy nože pravidelně brousit?

Brusný kámen

V obchodech koupíte různé mechanické i elektrické pomocníky na broušení, díky kterým nože nemůžete zničit. Nejlepším a nejosvědčenějším způsobem je použít přírodní nebo syntetický brusný kámen. Na nich totiž nože nabrousíte opravdu dokonale. Syntetický má výhodu v tom, že jeho brusná zrna jsou rovnoměrná, a tak krásně nabrousí nůž po celé jeho ploše. Nejlepší je ten, který má na každé straně jinou hrubost zrna.

Postup broušení:

  1. Nejdříve namočte kámen mýdlem, olejem nebo petrolejem.

  2. Pak táhněte celou vrstvou čepele po kameni pod úhlem 15°. Stejný počet tahů proveďte i na druhé straně. Tím docílíte, aby ostří nože bylo rovnoměrné.

  3. Nyní zbývá zahladit jemné zoubky. Po jemnější straně brousku pohybujte krouživě pod stejným úhlem. Na nůž netlačte, potřebujete ostří jen dohladit a dočistit.


Další způsoby

Brousit nože lze také o dno hrnce nebo keramický hrnek a dobrousit pomocí koženého opasku. Tato metoda je účinná, ale hrozí, že si ostří zároveň poničíte. Máte-li doma ocílku, ta se používá k dobrušování, nikoli pro samotné broušení nožů. V každém případě věřte, že velmi tupé nebo poškozené ostří nožů doma nenabrousíte a budete muset zajít k nožíři.


Pro Dudlu napsala: Hana Došlová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: