UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak pěstovat ostružiny?

Ostružiny, černofialové plody ostružiníku, jsou lesního původu. Postupně se ale začaly pěstovat i na zahrádkách, a to zejména v podobě moderních beztrnných odrůd.

jak-pestovat-ostruziny

Jak pěstovat ostružiny? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Ostružiny jsou často součástí kuchyně, a to v mnoha podobách. Můžete si z nich vyrobit džem, marmeládu, pečený čaj nebo šťávu. Čerstvé se pak hodí třeba jako ozdoba jogurtu, dortu, zmrzlinového poháru nebo ovesné kaše. Také jsou vhodné pro zmrazení a následné využití v zimním období do koláče. Kromě své výborné chuti mají i léčebnou sílu a mnoha způsoby působí blahodárně na naše zdraví. Kromě plodů jsou užitečné i listy, ze kterých lze připravit nálev k popíjení nebo odvar, kterým můžeme léčit například kožní choroby.

Chcete-li si ostružiny vypěstovat vlastními silami, určitě vám přijdou vhod následující řádky s pár pěstitelskými tipy. Ostružiník vyžaduje slunné místo s ochranou proti větru. Ideální proto je vysadit ho někde u vyšší zídky, altánu nebo plotu. Oproti maliníku nemá tolik rád teploty pod bodem mrazu. Nejradši má středně těžkou, propustnou půdu bohatou na vláhu a živiny. Požaduje méně kyselou půdní reakci 5,5–6,5 pH. Některé odrůdy se vysazují na podzim, jiné spíš na jaře.

V každém případě by půda měla být před výsadbou zkypřena a pohnojena kompostem nebo uleželým hnojem. Výsadbová jáma by měla být pečlivě prolita vodou. Sazenice by měly být na záhon dány dostatečně hluboko, udává se cca 10 cm. Mezi jednotlivými rostlinami by se měl nechat prostor alespoň jeden metr, u plazivých odrůd klidně i větší vzdálenost. Dále je vhodné ostružiníku zajistit opěrnou konstrukci.

Dále vyžadují pravidelný řez a zkracování šlahounů. Ostružiník se množí hřížením. Plody se na něm vyskytují většinou jednou ročně a sbíráme je od srpna do konce září. Sklízet je můžete jednou týdně. Správně zralé ostružiny poznáte podle tmavé barvy a sladké a šťavnaté chuti. Mějte na paměti, že ostružiny rychle plesniví a vydrží svěží tak maximálně tři dny. Natrhejte si jich najednou tedy jen tolik, kolik jich stihnete sníst nebo rychle zpracovat. Po sklizni keř ostříhejte.

Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeirová

Vyberte si zahradnické potřeby:

Pokračujte v čtení blogu: