Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak vypočítat termín porodu?

Termín porodu je datum, ke kterému se upíná veliká pozornost nejen těhotné ženy, ale také její rodiny a všech, kteří to radostné očekávání prožívají spolu s ní. Magickým jsem onen termín nazvala proto, že je velice proměnlivý, protože žádné těhotenství netrvá stejně dlouhou dobu a není tak docela možné ho spočítat každé nastávající mamince s šablonovitou přesností. Neměli bychom tedy na datum vyplněné v příslušné kolonce těhotenské průkazky pohlížet jako na přesně dané a myslet si, že v tento den se miminko zaručeně narodí. V den stanoveného termínu rodí pouze 5 % žen. 

vypocet-terminu-porodu-dudlu

Výpočet termínu porodu dle početí kalkulačka (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak vypočítat den termínu porodu

Délka těhotenství se udává v ukončených týdnech a dnech (např.18 týdnů a 2 dny, tedy 18+2) a počítá se od prvního dne poslední menstruace. Fyziologické těhotenství trvá průměrně 280 dnů (40 týdnů/10 lunárních měsíců), ale naprosto přesné trvání konkrétního těhotenství od oplodnění vajíčka do porodu zralého plodu není možné s jistotou určit.

Ono datum předpokládaného porodu, které lékař v těhotenské poradně stanoví, připadá na den, kdy je těhotenství (pravděpodobně) staré přesně 40 týdnů (40+0), ale za donošené těhotenství a porod v termínu je považováno těhotenství od ukončeného 38. týdne do ukončeného 42. týdne. A zde bych ráda upozornila na jeden velice rozšířený omyl - spousta lidí si myslí, že pokud těhotenství trvá déle než je psáno v těhotenské průkazce (tedy déle než 40 týdnů), žena "přenáší".

Není to pravda. Za pravé přenášení se považuje těhotenství trvající déle než 42 týdnů, do té doby se jedná o tzv. potermínovou graviditu.

detske-zbozi

Jak se určuje termín porodu?

Existuje několik způsobů pro výpočet termínu porodu:

    • podle poslední menstruace - od data prvního dne poslední menstruace odečtěte 3 měsíce a přičtěte 7 dnů (je nutné znát přesné datum poslední menstruace); tato metoda může být přesná v případě, že máte pravidelný menstruační cyklus)

    • podle data početí - pokud žena zná přesné datum oplodňující soulože a má pravidelný menstruační cyklus, případně sleduje svou ovulaci pomocí symptotermální metody, může podle tohoto data vypočítat přibližný termín porodu - od data koncepce odečte 38 týdnů a přičte 269 dnů

    • podle ultrazvuku - za nejpřesnější metodu stanovení předpokládaného termínu porodu je dnes považováno vyšetření ultrazvukem, které má přesnost zhruba 3 až 4 dny, avšak jen asi do 8.týdne těhotenství, v pozdějších stadiích těhotenství tato přesnost klesá, protože miminka mívají odlišné rozměry

 

Kalkulačka na výpočet termínu pôrodu od Zdravoteka.sk

Kdy je po termínu porodu?

Jak jsem už psala výše, pokud neporodíte do termínu porodu stanoveném vaším lékařem či porodní asistentkou, není to důvod k obavám. Pravděpodobně ještě nenadešla ta správná chvíle a stále máte ještě dva týdny čas. Dva týdny, během nichž miminko i vaše tělo na porod dostatečně dozrají.

V těhotenské poradně vás budou více sledovat - dvakrát týdně natáčet záznam srdečních ozev miminka (CTG), pomocí ultrazvuku kontrolovat průtoky krve placentou, připravenost vašich porodních cest a informovat vás o všem potřebném. Ve spoustě porodnic mají bohužel tendenci ukončovat potermínová těhotenství dříve než uplynou ony dva týdny, kdy je ještě čas a kdy by se s největší pravděpodobností porod rozběhl přirozeně, a porod vyvolávají, což s sebou nese celou řadu zbytečných rizik.

hracky-pro-nejmensi

Je proto dobré se předem informovat, jak k potermínovým těhotenstvím ve vámi vybrané porodnici přistupují, jak dlouho po uplynulém termínu vydrží čekat, aby pak nedošlo ke zbytečnému stresu pro vás. Někde bez potíží čekají ještě dva týdny, někde porod vyvolávají po 41. týdnu a někde přistupují k indukci porodu prakticky hned po termínu.

Za sebe bych řekla, že ideální je vyčkávací postup, kdy se nastávající maminka i miminko jen bedlivě sledují a čeká se opravdu až do ukončeného 42. týdne (samozřejmě za předpokladu, že nic nenasvědčuje jakémukoli problému na straně těhotné ženy či miminka).

detske-obleceni

Pamatujte, že rozhodnutí je jen na vás a neměla byste ho dělat pod tlakem a ve stresu. Než přistoupíte na indukci porodu, zvažte nejprve všechna rizika, případně přínosy. Požadujte kompletní a ucelené informace o rizicích potermínového těhotenství i rizicích preindukce a indukce porodu a podle toho se rozhodněte.

Rizika potermínového těhotenství nejsou zdaleka tak častá jako rizika vyvolávání porodu v době, kdy nejsou tělo ani miminko na porod připravené. A nezapomínejte, že kromě farmakologických metod vyvolání porodu pořád ještě můžete zkusit porod popostrčit přirozenými prostředky, o kterých jsem psala v jednom z předchozích článků.

Andrea Bělohradská, maminka a porodní asistentka | Editace: Andrea Bělohradská

Vyberte si hračky pro děti:

Pokračujte v čtení blogu: