UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je bisk (Bisque)?

Milujete polévky a zároveň patříte i mezi ty, co rádi konzumují mořské plody? Rádi zkoušíte nové a netradiční chutě? Pak určitě musíte ochutnat i polévku bisque! Tuto chuťově velmi zajímavou polévku si určitě zamilujete. Je jako stvořená do chladných zimních dnů a příjemně vás zasytí. Co je bisque neboli bisk a jak si ji připravit? Kořeny této polévky sahají až do Francie, kde se původně připravovala z ráčků. Ale i z mořských korýšů (krevet, humrů nebo langust) chutná báječně.

bisk
Co je to bisque?

Co je bisk v kuchyni - Bisque?

Bisque je francouzská krémová polévka, jejímž základem je vývar z korýšů. Pro její přípravu se hodí krevety, krabi, humři nebo langusty. Polévka se zahušťuje pomocí rýže a její název je odvozen od místa původu - Biskajského zálivu. I když je tento typ polévky náročnější nejenom na suroviny samotné, ale především i na přípravu, věřte, že se to opravdu vyplatí a vy nebo vaši hosté si na ní pochutnáte.

Jak si připravit bisque

Zde je jednoduchý návod, jak si uvařit polévku bisque doma:

  1. Připravte si krevety, které je nutné nejprve vyloupat a zbavit skořápek.

  2. Ve větším hrnci pak rozehřejte 3 lžíce arašídového oleje a na něm orestujte nakrájený celer, pórek a stroužek česneku. Přidejte ještě na kousky nakrájenou mrkev a nadrobno nasekanou cibuli. Poté, až zelenina změkne, je čas na přidání několika cherry rajčátek, které je potřeba rozkrojit na půlky.

  3. Teď přichází ta správná doba na krevety. Oloupané krevety přidejte k zelenině a zakápněte je trochou portského vína a Brandy. Poté, co se alkohol odpaří, přidejte 4 lžíce loupaných pokrájených rajčat a důkladně promíchejte.

  4. Poté Bisque zaprašte moukou, lehce osmahněte a přidejte vodu podle potřeby. Vývar je také možné zahustit rýží. Podle chuti pak můžete přidat nejrůznější bylinky, jako například tymián, petržel, bobkový list apod. Přidejte trochu soli a pepře a vařte přibližně 30-40 minut minut.

  5. Pak už nezbývá než polévku dohladka rozmixovat, a nakonec vmíchat vyšlehanou šlehačku. Tato vydatná a chutná polévka se může podávat i s česnekovým dipem.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: