Milujete polévky a zároveň patříte i mezi ty, co rádi konzumují mořské plody? Rádi zkoušíte nové a netradiční chutě? Pak určitě musíte ochutnat i polévku bisque! Tuto chuťově velmi zajímavou polévku si určitě zamilujete. Je jako stvořená do chladných zimních dnů a příjemně vás zasytí. Co je bisque neboli bisk a jak si ji připravit? Kořeny této polévky sahají až do Francie, kde se původně připravovala z ráčků. Ale i z mořských korýšů (krevet, humrů nebo langust) chutná báječně.
Co je to bisque?
Co je bisk v kuchyni - Bisque?
Bisque je francouzská krémová polévka, jejímž základem je vývar z korýšů. Pro její přípravu se hodí krevety, krabi, humři nebo langusty. Polévka se zahušťuje pomocí rýže a její název je odvozen od místa původu - Biskajského zálivu. I když je tento typ polévky náročnější nejenom na suroviny samotné, ale především i na přípravu, věřte, že se to opravdu vyplatí a vy nebo vaši hosté si na ní pochutnáte.
Jak si připravit bisque
Zde je jednoduchý návod, jak si uvařit polévku bisque doma:
- Připravte si krevety, které je nutné nejprve vyloupat a zbavit skořápek.
- Ve větším hrnci pak rozehřejte 3 lžíce arašídového oleje a na něm orestujte nakrájený celer, pórek a stroužek česneku. Přidejte ještě na kousky nakrájenou mrkev a nadrobno nasekanou cibuli. Poté, až zelenina změkne, je čas na přidání několika cherry rajčátek, které je potřeba rozkrojit na půlky.
- Teď přichází ta správná doba na krevety. Oloupané krevety přidejte k zelenině a zakápněte je trochou portského vína a Brandy. Poté, co se alkohol odpaří, přidejte 4 lžíce loupaných pokrájených rajčat a důkladně promíchejte.
- Poté Bisque zaprašte moukou, lehce osmahněte a přidejte vodu podle potřeby. Vývar je také možné zahustit rýží. Podle chuti pak můžete přidat nejrůznější bylinky, jako například tymián, petržel, bobkový list apod. Přidejte trochu soli a pepře a vařte přibližně 30-40 minut minut.
- Pak už nezbývá než polévku dohladka rozmixovat, a nakonec vmíchat vyšlehanou šlehačku. Tato vydatná a chutná polévka se může podávat i s česnekovým dipem.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.