Jak dlouho se vaří červená řepa?

Červená řepa patří mezi velmi zdravé potraviny. Je bohatá na kyselinu listovou, vlákninu, hořčík, železo, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín A, prospěšné flavonoidy a další látky. Díky vysokému obsahu cenných živin působí blahodárně na lidské zdraví. Mimo jiné působí preventivně proti srdečním chorobám, udržuje správnou hodnotu krevního tlaku, působí preventivně proti chudokrevnosti, zlepšuje zdraví mozku, pomáhá zlepšit trávení a může mít dokonce i protinádorové účinky.

Řepu si můžete v obchodě zakoupit již v předvařeném stavu anebo syrovou. Pokud dáváte přednost syrové řepě, pak si jí jednoduše uvaříte sami doma. Jak dlouho se vaří červená řepa, aby byla tak akorát? Pro vaření červené řepy si vyhraďte dostatek času, protože se vaří poměrně dlouho. Záleží ale především na její velikosti.

Červenou řepu nejprve důkladně opláchněte, případně odřízněte zbytky listů. U odřezávání listů se vyplatí trocha obezřetnosti, abyste nepoškodili i samotnou bulvu. Při vaření by pak z ní unikala šťáva. Řepu neloupejte. Poté řepu vložte do hrnce s vodou, přidejte špetku soli a přiveďte vodu k varu. Řepu pravidelně kontrolujte a zkuste do ní píchnout nožem. Vařte do té doby, než bude úplně měkká. To poznáte také podle toho, že po zapíchnutí nože, jí nůž zcela projde. Ke změknutí menší řepy je potřeba vaření přibližně o délce 1 hodiny, větší řepa už bude chtít vařit 2-3 hodiny. Pokud si ovšem řepu předem nakrájíte, pak ji můžete mít uvařenou doměkka již za půl hodiny. Pozor při manipulaci s uvařenou řepou si musíte dávat i na to, že řepa má poměrně silné barvivo.

Po uvaření řepu sceďte a nechte ji vychladnout. Poté se můžete pustit do jejího oloupání. V lednici vám takto uvařená řepa vydrží přibližně 1 týden. Z červené řepy si můžete připravit třeba chutnou a zdravou pomazánku.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková