Co je cikorka?

Cikorka je produkt z čekanky obecné. Konkrétně vzniká drcením a následným upražením kořene čekanky. Je zdravější a bezkofeinovou alternativou běžné kávy. Nabízí spoustu benefitů pro naše zdraví. Přidává se i do melty, která je náhradou za kávu. Na rozdíl od ní ovšem neobsahuje melta žádný kofein.

co-je-cikorka

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Cikorka je známá v Evropě už po dlouhá staletí, konkrétně již od 17. století. Svoji oblibu si u řady lidí zachovala až do dnešní doby. Cikorka byla oblíbeným a velmi běžným nápojem v době války, kdy v té době klasická káva nebyla k dostání. Postupem času, kdy se už káva dala sehnat, obliba cikorky a melty začala klesat. V dnešní době se opět lidé začínají k tomuto nápoji opět vracet a cikorka si tak pomalu ale jistě vydobývá svoje místo na výsluní.

Nápoj z ní je skoro stejně lahodný a chutný jako káva, ale na rozdíl od ní si jej mohou dopřát i děti nebo těhotné či kojící ženy. U kojících žen je dokonce popíjení cikorky velmi doporučováno, a to z toho důvodu, že podporuje tvorbu mateřského mléka.

A jaké jsou blahodárné účinky cikorky na lidské zdraví?

Cikorka skvěle pomáhá při nejrůznějších problémech s močovými cestami a zánětech ledvin. Působí také pozitivně na prostředí střev a pomáhá při zácpě a infekcích zažívacího traktu. Funguje i na nechutenství. Podporuje proces trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Působí i jako lék při různých potížích s játry a slinivkou. Navíc také posiluje imunitní systém.  

kuchynske-vychytavky

A jak si můžete cikorku dopřávat?

Buďto jako součást mlety, kterou běžně koupíte v obchodech, nebo jako samotný produkt v podobě prášku. Příprava nápoje je navíc velmi rychlá a jednoduchá. Tento prášek stačí jen zalít horkou vodou a následně jej můžete zjemnit přidáním mléka nebo mléčné pěny. Podle chuti si můžete nápoj případně i osladit. Vychutnat si jej můžete teplý i studený.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: