Nejrůznější sójové produkty zažívají v poslední době opravdu velký boom. Jsou oblíbené nejenom napříč vegetariány a vegany. Svoji oblibu si našly i u dalších lidí. Jedním z oblíbených sójových výrobků je i tofu. Jedná se o výborný zdroj bílkovin nejen pro vegetariány a vegany.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Tofu je v podstatě něco jako sójový sýr nebo tvaroh. Jako sýr se i podobně vyrábí. K jeho výrobě je zapotřebí sójového mléka, které se vysráží a následně se sójová bílkovina nechá srazit. Svůj původ má tofu v Asii. Podle pradávné historie sójové boby dokonce patřily mezi posvátné čínské plodiny už za doby vlády císaře Šeng-Nunga. Už ve starověku Číňané dokázali připojit nespočetné množství jídel ze sóji.
A jaký má konzumace tofu vliv na naše zdraví?
Kromě vysokého obsahu bílkovin je vhodnou potravinou také z toho důvodu, že na rozdíl od masa neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Má naopak vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Dále v sobě má i vitamíny skupiny B a minerály v podobě vápníku, železa a hořčíku.
Stejně tak jako ostatní sójové produkty i tofu je bohaté na tzv. fytoestrogeny, které mají tu schopnost, že dokáží upravit případnou hormonální nerovnováhu. U žen pak fytoestrogeny pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny prsu a také omezují vznik nežádoucích projevů při menopauze. Slouží i jako prevence vzniku osteoporózy.
Je oblíbenou volbou při keto dietě. Ale nejen pro dietní jídelníček je tofu jako stvořené. Oblíbíte si ho, i pokud žádnou dietu držet nemusíte.
A jak tofu ochutit?
Tofu si můžete připravit na spoustu způsobů. Jeho příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá. Uzená varianta je určena k přímé konzumaci. Tofu můžete opéct, osmažit, grilovat, udit, zapékat nebo naložit a ochutit přesně podle toho, jak vám to vyhovuje. Skvěle chutná třeba v kombinaci se sójovou omáčkou.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?