UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je krupoto?

Krupoto je variace na nám všem dobře známé rizoto, které má svůj původ v italské kuchyni (risotto), jen místo rýže se používají obilné kroupy nebo krupky. Ostatně, už sám název krupoto na svou spřízněnost s rizotem odkazuje. Tato česká verze rizota je nejen velmi chutná, ale také zdravá. Kroupy jsou totiž bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B a vitaminu E. Kromě toho obsahují také potřebné minerály, jako například zinek, selen, vápník, fosfor, hořčík a železo. Určitě ho neváhejte vyzkoušet i vy! 

co-je-krupoto

Co je to krupoto? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Recept na výtečné krupoto

Na přípravu krupota můžete použít libovolný druh krup nebo krupek, výběr obiloviny je jen a jen na vás. Když ke kroupám navíc přidáte vhodnou zeleninu, kousek uzeného masa a bylinky, výsledek bude stát za to.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 250g libovolných krup či krupek
  • 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 2 stroužky česneku, drcené nebo nakrájené na tenké plátky
  • 150g uzeného vepřového masa, nakrájeného na drobné kostičky
  • 3 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 menší pórek, nakrájený na půlkolečka
  • rostlinný olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka, nasekaná
  • strouhaný sýr

kuchynske-vychytavky


Postup:

  1. Kroupy propláchněte a nechte přes noc namočené ve vodě, urychlíte tím jejich vaření. Druhý den je sceďte, nasypte do hrnce, zalijte 750 ml čisté vody, osolte a přiveďte k varu. Vařte zhruba 20 až 30 minut doměkka.

  2. Na lžíci oleje nechte krátce zpěnit a orestovat cibuli, přidejte uzené maso a opékejte za občasného míchání dozlatova. Přidejte česnek, pórek a mrkev, podlijte trochou vody a duste, dokud zelenina nezměkne.

  3. Nakonec vmíchejte uvařené kroupy, čerstvou nasekanou petrželku, případně ještě osolte a opepřete. Zamíchejte a podávejte s kyselou okurkou a posypané strouhaným sýrem.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: