Jak uvařit kroupy?

Kroupy jsou celá obilná zrna zbavená obalu neboli otrub. Jsou oblíbeným jídlem především v zimním období. Jsou mimořádně bohatá na cenné živiny. Obsahují dlouhou řadu minerálních látek, jako například vápník, zinek, hořčík, selen a další. Kromě těchto minerálů jsou zásobárnou vitamínu B a E. Obsahují i velké množství bílkovin. Na nějakou dobu se na kroupy zapomnělo, ale v poslední době je vidět jejich velký návrat do jídelníčku. Pomocí krup dokážete vykouzlit neodolatelné pokrmy. 

kroupy

Kroupy je nutné připravit správně, protože při nedostatečném uvaření by pak mohly po konzumaci nadýmat. Jak tedy správně uvařit kroupy tak abyste si z nich mohli připravit chutné a zdravé pokrmy? Doba vaření krup je závislá především na jejich velikosti. V případě, že jsou kroupy spíše menší velikosti, pak jim k uvaření bude stačit několik minut. U větších krup pak bude potřeba dobu vaření prodloužit až na hodinu. Při přípravě také myslete na to, že kroupy při vaření výrazně zvětší svůj objem, a to až na pětinásobek své velikosti.

kuchynske-vychytavky

Důležité je před samotným vařením kroupy důkladně proprat ve vlažné vodě, ideálně v sítku a vodu pak scedit. Kroupy se tak zbaví nečistot a kalu. Takto propláchnuté kroupy dejte do připraveného hrnce o dostatečné velikosti, z důvodu, že kroupy výrazně nabydou. Ke kroupám pak přidejte vodu. Vody by mělo být přibližně 4x více, než je krup.

Takto namočené kroupy nechte asi půl hodiny ve vodě odstát. Díky jejich důkladnému namočení se pak výrazně zkrátí doba jejich vaření. Poté kroupy ve vodě osolte a přiveďte k varu. Kroupy je nutné vařit až do jejich změknutí. Čím déle se budou kroupy vařit, tím většího objemu docílíte. Pokud tedy kroupy chcete spíše menších rozměrů, vařte je kratší dobu.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková