Co je to vlastně červené maso, čím je charakteristické a jaké druhy pod něj spadají? A jak je to s jeho konzumací a zdravím? Mezi červené maso se řadí maso hovězí, vepřové, skopové, telecí a jehněčí.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
A jak je to s jeho vhodností pro zdraví? Proč jíst či naopak nejíst červené maso a pokrmy z něj připravené? Co se zdravotní stránky týče, není konzumace červeného masa příliš vhodná a doporučovaná. A to hned z několika důvodů. Podle dlouhé řady provedených studií je jeho konzumace spojována s častějším výskytem nemocí srdce a cév a také rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Dalším problémem je pak riziko tepelné úpravy. Při teplotách kolem 180 °C totiž vznikají karcinogenní látky. Záleží tedy i na vhodné přípravě. Jak tedy třeba hovězí maso připravovat, tak, aby vyhovovalo zásadám zdravého životního stylu? Ideální způsob přípravy je nejprve maso orestovat z obou stran a teprve poté jej dále upravovat třeba na cibulce a následně podlít a podusit. Je tomu tak z toho důvodu, že právě při opékání masa na tuku nebo na cibulce vznikají karcinogenní látky.
Zároveň je ale maso jako takové pro člověka důležité a do jídelníčku zkrátka patří. Platí zde ovšem, stejně tak jako u jiných jídel „všeho s mírou“. Jaké jsou tedy výživové hodnoty červeného masa? Třeba oproti drůbežímu má mnohem vyšší obsah železa a také vitamínu B12. Zároveň obsahuje i zinek. Z důvodu obsahu železa je protoa doporučováno osobám trpícím anémií, neboli chudokrevností. A právě i z tohoto důvodu by třeba takové hovězí maso nemělo chybět.
Nevýhodou u červeného masa je jeho vyšší obsah tuku. Důležité tak je, aby maso bylo co nejvíce libové, pak je nejvhodnější pro přípravu, co se zdravého životního stylu týče. A jak často by se mělo červené maso v našem jídelníčku objevovat? Ideální frekvence je přibližně 2x týdně.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?