UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je pesto?

Pesto je zjednodušeně řečeno bylinková pasta původem z Itálie. Používá se především k dochucení těstovin, využít ji ale můžete i do jiných pokrmů. Tradiční pesto se skládá z čerstvé bazalky, olivového oleje, parmazánu, piniových oříšků, česneku a soli, které jsou rozemlety do hladké pasty. Pesto má výraznou zelenou barvu a intenzivní bylinnou chuť.

pesto
Co je to pesto?

Druhy pesta

Existuje mnoho různých variant pesta, které se liší použitím jiných bylin než bazalky. Do pesta proto můžete klidně přimíchat třeba:

  • petrželku
  • rukolu
  • špenát
  • koriandr
  • medvědí česnek
  • kopr
  • ...a další zelené bylinky


Piniové oříšky mohou být nahrazeny jinými ořechy, jako jsou:

  • vlašské ořechy
  • mandle
  • lískové ořechy
  • ...a další oříšky


Některé varianty pesta mohou obsahovat také další ingredience, jako například sušená rajčata, citronovou šťávu nebo sýry jiné než tradiční parmazán.

Recept na pesto z medvědího česneku

Vynikající variantou bylinkového pesta je pesto z medvědího česneku. Medvědí česnek je jemnější a daleko než klasický česnek a skvěle se hodí do celé řady pokrmů, ať už to jsou těstoviny nebo polévky. 

Na přípravu pesta z medvědího česneku budete potřebovat:

  •  150 g medvědího česneku
  •  5 lžic olivového oleje (pokud nemáte, můžete zvolit i klasický)
  •  sůl, pepř


Postup:

Na výrobu pesta byste měli mít hmoždíř, kdo ho doma však nemá může využít mixér. V hmoždíři nejdříve zpracujete listy, a poté až přidáváte olej a další suroviny. U klasického mixéru můžete dát všechny ingredience rovnou dohromady a zpracovat společně. Nakonec ještě ochutnejte a vzniklé pesto případně dochuťte dle libosti.
Pesto skladujte v malých a uzavíratelných skleničkách v chladu a suchu a spotřebujte ho nejlépe do týdne

kuchynske-vychytavky


Dary z vaší zahrádky tedy můžete využít nejen na klasické vaření, ale i na tento malý  experiment, jako je právě voňavé bylinkové pesto. A pokud si navíc nevíte rady, jaký dárek dát své kamarádce nebo snad kamarádovi, tak stačí zakoupit ozdobnou skleničku a domácí pesto darovat jako jedlý dárek. 


Pro Dudlu napsala: Lucie Štýchová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: