Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak udělat drobenku?

Drobenka nebo také žmolenka či posypka je součástí mnoha koláčů, buchet a dalších moučníků. Jedná se o směs mouky, tuku a cukru. Moučníky krásně ozdobí a dodá jim na zajímavějším vzhledu i lahodnější chuti. Drobenka je takovou třešničkou na dortu každého koláče.

drobenka
Jak správně udělat drobenku?

Jak udělat dobrou drobenku

Zlatavá a křupavá vrstva drobenky na koláči si skvěle rozumí s nakyslým ovocem uvnitř. Společně tak utváří dokonalou harmonii. Kouzlo opravdu dobré drobenky spočívá především ve správném a vyváženém poměru všech surovin. Drobenka na koláči by měla být dozlatova upečená a křupavá. Nesmí být ani příliš suchá, ale ani příliš mastná. Jak na dokonalou drobenku, aby se stala korunou vašich moučníků?

Osvědčený poměr surovin

Osvědčený poměr surovin je 1,5-2:1:1, konkrétně 1,5 – 2 díly mouky v kombinaci s 1 dílem másla a 1 dílem cukru. A jakou volit mouku?

Hladká mouka udělá drobenku pevnější, hrubá zase více křupavou. Zlatou střední cestou je pak polohrubá mouka, který je jakýmsi univerzálním řešením pro drobenku přesně podle vašich představ.

kuchynske-vychytavky

Další tipy pro tu nejlepší drobenku

Skvělým tipem navíc, pokud toužíte po drobence křehké a křupavé, je přidat do směsi žloutek. Základem je vždy perfektně vychlazené máslo a rychlá práce. Drobenku můžete připravit ručně, mixérem nebo v robotu, ale vždy co nejrychleji, aby máslo nemělo možnost příliš změknout.

Drobenku se vyplatí mít připravenou s předstihem a následně ji umístit do lednice, abyste ji dávali na koláč vychlazenou, a to těsně předtím, než budete koláč dávat do trouby. Pokud vám trochu drobenky zbude anebo jí chcete udělat záměrně více, není problém přebytky zamrazit. Příště tak budete mít o práci méně.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: