Jak udělat drobenku?

Drobenka nebo také žmolenka či posypka je součástí mnoha koláčů, buchet a dalších moučníků. Jedná se o směs mouky, tuku a cukru. Moučníky krásně ozdobí a dodá jim na zajímavějším vzhledu. Zároveň slouží i k oslazení a doladění chuti. Drobenka je takovou třešničkou na dortu každého koláče.

Zlatavá a křupavá vrstva drobenky na koláči si skvěle rozumí s nakyslým ovocem uvnitř. Společně tak utváří dokonalou harmonii. Pouze jen správný a vyvážený poměr všech surovin se postará o zlatavý nádech a křupavou chuť drobenky. Nesmí být ani příliš suchá, ale ani příliš mastná. Jak na dokonalou drobenku tak, aby se stala korunou vašich moučníků?

Pusťte se do dokonalé drobenky, která bude jako od vaší babičky. A v čem spočívá onen trik dokonalosti? Důležité je dodržovat osvědčený poměr surovin. Jedině tak dosáhnete opravdu na pohled i na chuť dokonalé drobenky.

kuchynske-vychytavky

Osvědčený poměr surovin je 1,5-2:1:1, konkrétně 1,5 – 2 díly mouky v kombinaci s jedním dílem másla a jedním dílem cukru. A jakou volit mouku? Hladká mouka udělá drobenku pevnější, hrubá zase více křupavou. Zlatou střední cestou je pak polohrubá mouka, který je jakýmsi univerzálním řešením pro drobenku přesně podle vašich představ.

Skvělým tipem navíc, pokud toužíte po drobence křehké a křupavé, je přidat do směsi žloutek. Základem je vždy perfektně vychlazené máslo a rychlá práce. Drobenku můžete připravit ručně, mixérem nebo v robotu, ale vždy co nejrychleji, aby máslo nemělo možnost vychladnout.

Drobenku se vyplatí mít představenou s předstihem a následně ji umístit do lednice, abyste ji dávali na koláč vychlazenou, a to těsně předtím, než budete koláč dávat do trouby. Pokud vám dost drobenky zbyde anebo jí chcete udělat záměrně více, není problém přebytky zamrazit. Příště tak budete mít o práci méně.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková