UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je podmáslí?

Podmáslí je mléčný produkt vznikající jako druhotný výrobek při stloukání másla. Má podobu téměř čiré tekutiny nepříliš výrazné chuti a vůně. Pro své blahodárné účinky je vhodné nejenom k vnitřnímu, ale také k vnějšímu užití.

co-je-podmasli

Co je to podmáslí? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Na co je dobré podmáslí?

Pravé podmáslí jako takové je bohužel v současné době těžko k sehnání. Setkat se tak můžete s variantami jako je šlehané podmáslí nebo podmáslí kysané. Tyto produkty vznikají kysáním mléka, často v kombinaci s pravým podmáslím. U těchto výrobků je také patrná mnohem výraznější chuť, protože pravé podmáslí jako takové v podstatě žádnou chuť nemá. Oproti němu má to kysané nebo šlehané také výrazně delší trvanlivost.

A jak podmáslí konzumovat?

Kromě klasického pití je vhodné k použití do pudinků, moučníků, salátů nebo buchet či lívanců. Hodí se i k výrobě pečiva. Skvěle chutná třeba čerstvý a křupavý podmáslový chléb.

kuchynske-vychytavky

Jak je na tom podmáslí co do výživových hodnot?

Podmáslí má nízký obsah tuku, a to přibližně kolem 1,5 %. Je tak skvělou volbou v případě redukčních diet. Kromě toho obsahuje také vysoce kvalitní a zdraví prospěšné bílkoviny, proto je často vyhledáváno jako nápoj sportovců po náročných fyzických výkonech. Podmáslí dále obsahuje důležitý antioxidant lecitin, který působí blahodárně na činnost mozku. Podmáslí je také bohaté na vápník, který je důležitý pro zdraví kostí a zubů.

Dopřát si ho můžete i jako péči o pleť, které dodá hebkost a jemnost. Výborně se hodí i na kůži poškozenou popálením nebo jiným poraněním. Zábal je vhodný třeba i při úpalu.

Pravé podmáslí si můžete připravit i sami doma. Postačí vám k tomu jen jogurtovač, který si s jeho přípravou hravě poradí.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: