Co je psyllium?

Vláknina je pro zdraví člověka velmi důležitá a nezbytná. Z běžná stravy ji ale velká část lidí nepřijímá dostatečné množství. V takových případech je na místě její příjem zvýšit. Jednou z možností je užívání psyllia. Co to vlastně psyllium je a jaké má účinky?

co-je-psyllium

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Psyllium je na jemný prášek namleté osemení z rostliny jitrocele indického. Jeho hlavním znakem je vysoký obsah rozpustné vlákniny. Vyznačuje se i tím, že má nízkou kalorickou hodnotu. Užívání psyllia je naprosto snadné. Stačí jen stanovené množství rozmíchat ve vodě a vypít. Přimíchat jej můžete i do čaje nebo džusu. Záleží tedy na tom, jak vám osobně užívání nejlépe vyhovuje. Důležité je ovšem ještě poté zapít důkladně vodou. V tekutině totiž psyllium zvětší svůj objem, a to až 40x. V těle pak má podobu gelu, která prochází trávicím ústrojím. I z tohoto důvodu je nutné zvýšit při jeho užívání denní příjem tekutin.

kuchynske-vychytavky

Psyllium má spoustu blahodárných účinků na lidské zdraví. A které to jsou konkrétně? Psyllium pomáhá čistit trávicí ústrojí a odstraňovat z něj škodlivé toxické látky. Podporuje normální funkci trávicího systému a přispívá k metabolismu tuků. Je tak skvělým pomocníkem při různých redukčních dietách a dokáže vás zbavit přebytečných kilogramů. Napomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu. Psyllium změkčuje stolici a zvětšuje objem. Je tedy skvělým pomocníkem při zácpě. Navíc také příznivě ovlivňuje kvalitu pleti.

Důležité je ovšem nepřekračovat maximální denní doporučenou dávku psyllia. Doporučované množství je u dospělého člověka 5 čajových lžiček denně. U těhotných žen je to pak 1 čajová lžička denně, u kojících matek 1,5 lžičky a u dětí od 6 let 1 čajová lžička za den. Toto množství pak je možné samozřejmě rozdělit do několika denních dávek. Vzhledem k tomu, že jde o vlákninu, mohlo by větší množství způsobovat nadýmání.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: