UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je psyllium?

Vláknina je pro zdraví člověka velmi důležitá a nezbytná. Z běžné stravy ji ale velká část lidí nepřijímá dostatečné množství. V takových případech je na místě její příjem zvýšit. Jednou z možností je užívání psyllia. Psyllium je na jemný prášek namleté osemení z rostliny jitrocele indického. Jeho hlavním znakem je vysoký obsah rozpustné vlákniny.

co-je-psyllium

Co je to psyllium? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak psyllium prospívá zdraví?

Kromě toho, že psyllium obsahuje vysoké množství vlákniny, vyznačuje se i tím, že má nízkou kalorickou hodnotu. Má spoustu blahodárných účinků na lidské zdraví:

  • Pomáhá čistit trávicí ústrojí a odstraňovat z něj škodlivé toxické látky.

  • Podporuje normální funkci trávicího systému a přispívá k metabolismu tuků. Je tak skvělým pomocníkem při různých redukčních dietách a dokáže vás zbavit přebytečných kilogramů.

  • Napomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu.

  • Změkčuje stolici. Je tedy skvělým pomocníkem při zácpě. 

  • Příznivě ovlivňuje kvalitu pleti.

Jak psyllium užívat?

Užívání psyllia je jednoduché. Stačí jen stanovené množství rozmíchat ve vodě a vypít. Přimíchat jej můžete i do čaje nebo džusu. Záleží tedy na tom, jak vám osobně užívání nejlépe vyhovuje. Důležité je ovšem ještě poté zapít důkladně vodou. V tekutině totiž psyllium zvětší svůj objem, a to až 40x. V těle pak má podobu gelu, která prochází trávicím ústrojím. I z tohoto důvodu je nutné zvýšit při jeho užívání denní příjem tekutin.

kuchynske-vychytavky

Důležité je ovšem nepřekračovat maximální denní doporučenou dávku psyllia. Doporučované množství je u dospělého člověka 5 čajových lžiček denně. U těhotných žen je to pak 1 čajová lžička denně, u kojících matek 1,5 lžičky a u dětí od 6 let 1 čajová lžička za den. Toto množství pak je možné samozřejmě rozdělit do několika denních dávek. Vzhledem k tomu, že jde o vlákninu, mohlo by větší množství způsobovat nadýmání.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: