Co je kapoun?

Kapoun je mladý, vykastrovaný kohout, který byl vykrmený, aby jeho maso bylo co nejjemnější a nejchutnější. Kapoun je proto mnohem objemnější než nevykastrovaný kohout a má více masa. Tím bych klidně mohla tento malý výklad zakončit, ale když už je řeč o kapounovi, sluší se představit ho více, lépe řečeno představit vám ho tam, kde mu to sluší nejvíc - rovnou na talíři. Kapoun je oblíbený v mnoha světových kuchyních a lze ho tak připravit na mnoho zajímavých a chutných způsobů. Asi nejznámější je kapoun na červeném víně. Ačkoli má tento recept původ ve francouzské kuchyni, oblíbený je i u nás.

co-je-kapoun

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Budete potřebovat:

  1. 1 kapouna o váze přibližně 2,5kg, naporcovaný
  2. 1 cibule
  3. 2 mrkve, nakrájené na větší kostičky
  4. ¼ celeru, nakrájený na větší kostičky
  5. 200g žampionů
  6. 150g másla
  7. 1 rajčatový protlak
  8. 150g anglické slaniny
  9. 2 lžíce červeného vinného octa
  10. 700ml dobrého červeného vína
  11. 2 bobkové listy
  12. 4 kuličky nového koření
  13. bylinky – šalvěj, tymián, petržel, rozmarýn
  14. sůl a čerstvě mletý pepř
  15. olivový olej


Postup:

1. Nejprve si připravte marinádu, do níž kapouna naložíte. Cibuli a půlku slaniny nakrájejte nadrobno, mrkev a celer na větší kostičky. V hrnci rozehřejte olivový olej a nakrájenou zeleninu spolu se slaninou na středním plameni restujte tak dlouho, až se začne zabarvovat lehce dohněda. Přilijte zhruba třetinu připraveného červeného vína a nechte na silnějším plameni téměř bezezbytku odpařit. Zelenina tím získá navinulou chuť a vůni. Ke směsi přidejte rajčatový protlak a dále restujte, až protlak změní barvu. Po té podlijte trochou vína, přiklopte poklicí a zvolna duste až do té doby, než se víno opět odpaří. Pak přilijte červený vinný ocet, přidejte koření a bylinky, zalijte opět trochou vína, krátce povařte a odstavte.

2. Porce kapouna ze všech stran osolte a opepřete, naskládejte do pekáče a zalijte připravenou marinádu (zchladlou). Uložte pekáč do lednice a nechte marinovat alespoň 24 hodin.

3. Druhý den porce kapouna vyndejte z pekáče a jednu po druhé orestujte na pánvi ze všech stran dozlatova. Troubu předehřejte na 160°C.

4. Maso vraťte zpět do pekáče k marinádě, vložte do trouby a přiklopené duste doměkka. Pokud to bude třeba, podlévejte červeným vínem.

5. Mezitím si nakrájejte zbylou slaninu a připravené žampiony a na troše olivového oleje společně opečte. Po odstavení vmíchejte lžíci másla.

6. Když jsou porce kapouna upečené, přendejte je z pekáče do čisté nádoby a marinádu sceďte přes jemné síto – šťávu zachyťte do menšího kastrůlku a zeleninu přidejte k masu. Šťávu v kastrůlku jen krátce povařte a nakonec vmíchejte všechno zbylé máslo. Vzniklou omáčkou přelijte maso.

7. Podávejte s bramborovou kaší či těstovinami. Dobrou chuť!

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení