Co je ragů?

Ragů je se vyrábí z dušeného masa. To může být hovězí, vepřové, rybí, ale je možné připravit ragů také ze zvěřiny. K přípravě je možné využít i vnitřnosti a zeleninu, jako je například lilek či brokolice. Hodí se ovšem třeba i houby.

Pokrm s názvem ragů má svůj původ ve Francii. Název v překladu znamená něco jako nadchnout či povzbudit chuť. Jedná se o zahuštěné a pikantní jídlo, kterému dominují větší kousky masa. Ragů můžete podávat s těstovinami, rýží nebo bramborami. Dát si ho můžete ale i jen tak či třeba s chlebem.

Připravte si třeba chutné a lahodné ragů z krůtího masa, které se vám bude rozpadat pod rukama, tedy pod vidličkou. Na přípravu budete potřebovat krůtí prsa, rajčata, cibuli, mrkev, pórek, zelenou papriku, malé kukuřice nebo kukuřičná zrna, provensálské koření, drůbeží bujón, sůl pepř a petrželku. Na sádle zpěňte cibuli a poté přidejte nakrájenou mrkev. Pak přidejte na kostky pokrájené krůtí maso a míchejte, dokud se nezatáhne. Podlijte vodou a přidejte kostku drůbežího bujónu, provensálské koření podle chuti, nakrájená rajčata, sůl a pepř. Takto připravenou směs duste do té doby, dokud maso nezměkne. Pak už jen přidejte nakrájené kukuřice nebo kukuřičná zrna, nakrájený pórek s paprikou, a ještě chvíli poduste. Poté vmíchejte petrželku a ragů můžete ještě dochutit. Podávejte s těstovinami, bramborami nebo rýží. Dopřát si k němu můžete i skleničku oblíbeného vína, které se k němu výtečně hodí.

Svojí podobou a také chutí může ragů připomínat boloňskou omáčku, i když je spíše sušší, ale na rozdíl od ní si ragů připravíte v poměrně krátkém čase. V kuchyni tak ve finále nestrávíte tolik času. Ragů se konzumuje s hustou a pikantní omáčkou a nemusíte si ho vychutnat jen s oblíbenou přílohou. Báječně se totiž hodí i jako předkrm.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková