Omrzela se vám v jídelníčku cibule a přemýšlíte, čím ji nahradit? Nebo vám vadí její typická chuť a potřebujete spíše něco jemnějšího? Pak musíte vyzkoušet šalotku. Co je šalotka, kde všude se dá použít a jak vůbec chutná?
Cibule je v našem jídelníčku jednou z nejvíce postradatelných surovin. Dá se vůbec nějak nahradit nebo úplně vynechat? Vyzkoušet můžete právě šalotku. Šalotka se v poslední době dostává čím dál více do popředí. Je to cibulka menšího vzrůstu a typickou je pro ni hnědočervené zbarvení. Oproti klasické cibuli je její chuť jemnější a nasládlejší. Dala by se přirovnat trochu k česneku.
Šalotka by neměla být při vaření opomíjena. Cestu si k ní našlo mnoho kuchařů a právem. Oblíbili si ji nejenom ti, kteří nemají rádi palčivější chuť klasické cibule a dávají raději přednost jemnější zelenině, ale i ti, kteří běžnou cibuli zbožňují.
Velkou výhodou šalotky, na rozdíl od normální cibule, je to, že nezpůsobuje plynatost. Bez obav si ji tak mohou dopřát ti, které tyto potíže trápí nebo třeba kojící ženy. Zároveň je šalotka bohatá na dlouhou řadu vitamínů a minerálů a je tak zdraví velmi prospěšná. Konkrétně obsahuje vitamíny A, B, C, železo, mangan, zinek, fosfor, vápník, hořčík, selen, křemík, jód a další. Kromě toho obsahuje i prospěšné silice a organické kyselina mající protibakteriální účinky.
Šalotka je známá i svými léčivými účinky. Skvěle funguje při zánětech průdušek, zlepšuje trávicí obtíže, pomáhá vyrovnat hladinu cukru v krvi a hladinu krevního tlaku. Dokonce i pomáhá snižovat riziko rakovinového bujení.
Při vaření se šalotkou je její velkou výhodou, že třeba v omáčce se dokonale rozpustí. Omáčka tak bude dokonale jemná. Navíc i s ostatními surovinami výborně chuťově splyne. Svoje uplatnění si našla i ve francouzské, americké a ruské kuchyni.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková