Jak zavařit červenou řepu?

Červená řepa má blahodárné účinky na naše zdraví. Je zdrojem spousty vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších cenných látek. Díky tomu tak přispívá ke snížení hladiny cholesterolu, funguje preventivně proti rakovině kůže, pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám, zlepšuje trávení a potěší vás i dlouhou řadou dalších účinků.

zavarit-cervenou-repa

Zařadit červenou řepu pravidelně do jídelníčku se tedy rozhodně vyplatí. Otázkou ale zůstává, v jaké podobě. Jednou z možností je konzumace zavařené červené řepy. Tu si můžete připravit i sami doma. Zjistěte, jak zavařit červenou řepu, abyste si ji mohli dopřát kdykoliv jen máte chuť.

Nakládaná červená řepa se perfektně hodí k různým jídlům, ale dopřát si ji můžete i jen tak na chuť. A nejlépe chutná samozřejmě ta doma s láskou připravená. K zavaření červené řepy můžete využít některý z receptů, které se liší ochucením nálevu. Jednou možností je zavařit řepu ve sladkokyselém nálevu. Postup je následující. Řepa se vaří omytá a neloupaná. Řepu je potřeba nejprve důkladně očistit a poté vařit ve vodě podle velikosti řepy po dobu 2-3 hodin do změknutí. Nálev poté nechte vychladnout. Řepu po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kousky.

kuchynske-vychytavky

Následně těmito kousky řepy naplňte předem připravené sklenice a zalejte je vychladlým nálevem. K tomu přidejte do každé sklenice 5 zrnek fenyklu a kousek křenu, který dodá nálevu potřebný říz. Poté sklenice zavíčkujte a sterilizujte po dobu 20 minut, třeba v troubě. Po vyndání z trouby je otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Do nálevu můžete přidat i jiné ingredience podle vašich chutí. Hodí se třeba ocet, kmín, černý pepř, chilli vločky a další suroviny. Řepu nemusíte jen krájet na malé kostky, ale můžete ji nakrájet i na plátky nebo nahrubo nastrouhat.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková