Co je špalda a špaldová mouka?

Objevte kouzlo a skvělé nutriční vlastnosti špaldy a špaldové mouky, která potěší především vyznavače zdravého stravování. Co vlastně špalda a špaldová mouka je a čím se liší od té klasické?


co-je-spalda-spaldova-mouka
Štrůdlová mouka (Zdroj fotky: Freepik.com)

Špalda je druhem obilniny, která má svým způsobem k pšenici velmi blízko. Je považována za zdravější a výživově hodnotnější a v poslední době si opět získává na oblibě. A jakými nutričními vlastnostmi vás potěší? Špalda je bohatá na vlákninu. Má i vysoký obsah železa, manganu, fosforu, vitamínů skupiny B, hořčíku a zinku. Stejně jako pšeničná mouka obsahuje i tato lepek, a tak není vhodná pro osoby trpící celiakií.

Díky vysokému obsahu cenných živin prospívá špalda našemu zdraví, a to v mnoha ohledech. Předně díky obsahu vlákniny zpomaluje trávení a vstřebávání živin, takže snižuje prudké výkyvy hladin glukózy v krvi. Dále výrazně snižuje riziko vzniku diabetu II. typu, kardiovaskulárních onemocnění a obezity. Celozrnná špalda se pyšní středně velkým glykemickým indexem. Oproti tomu ale špalda rafinovaná má glykemický index vysoký, což naopak vede k rychlému nárůstu hladiny glukózy v krvi.

kuchynske-vychytavky

A co si ze špaldy, potažmo špaldové mouky připravit? Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou, a tak můžete špaldovou mouku použít zkrátka všude tam, kde byste použili mouku běžnou.

Celozrnná špalda obecně je považována za zdraví prospěšnou potravinu. Ve srovnání s celozrnnou pšenicí mají velmi podobný nutriční profil. Obě jsou tak zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Špalda je ovšem na minerály výrazně bohatší. V porovnání s pšeničnou ovšem není nijak moc výrazně zdravější. U některých lidí ovšem může konzumace špaldy a výrobků ze špaldové mouky napáchat více škody než užitku. Jsou to osoby, které trpí nesnášenlivostí lepku a také lidé se syndromem dráždivého tračníku.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: