Co je tempeh?

Tempeh je potravinou, která se dostala do povědomí nejen vegetariánů, ale svoje místo si našla i v kuchyni dalších lidí. Jedná se o zdravou alternativu nejenom masa, ale i mléčných výrobků. Tempehu se také přezdívá „javánské maso“, ale i „sójový hermelín“. Jedná se o sójový produkt, který pochází z Indonésie.  Za jeho vznikem ovšem stojí pouhá náhoda, kdy lidé v dřívější době uchovávali sójové boby v listech a po nějaké době zjistili, že listy prorůstají plísní. Poté již to byl záměr, a tak vznikl tempeh, tedy konkrétně fermentací sójových bobů.

co-je-tempeh

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Tempeh si zprvu získal oblibu hlavně u vegetariánů a veganů, ale dnes ho již seženete ve většině obchodech se zdravou výživou a supermarketech, protože si ho oblíbili i vyznavači zdravého životního stylu. Je oblíbený pro svoji zajímavou chuť a také skvělé výživové hodnoty. Tempeh seženete nejen v přirozené podobě, ale také v podobě uzené, marinované nebo smažené.

Nejenom tempeh, ale i sójové produkty obecně jsou vychvalovány pro svůj vysoký obsah bílkovin. Krom toho je ale tempeh zároveň bohatý i na vlákninu, vitamíny skupiny B, probiotika a minerály jako je železo, vápník a hořčík. Jedná se o výživově nejhodnotnější sójový výrobek vůbec.

A jak tempeh zpracovávat? Pokud jej zakoupíte v jeho přirozené podobě, tedy neochucený s označením natural, pak je nutné jej tepelně upravit. Nejlepší volbou je marinování a následné nakrájení na tenké plátky, které se poté osmaží. V takto upravené podobě jej můžete přidat třeba do těstovin, rizota nebo ho zkusit zapéct společně s brambory či podusit s houbami. Marinovaný tempeh je také skvělou volbou do hamburgerů. Vegetariáni si ho rádi také připravují osmažený, kdy poslouží jako náhrada slaniny. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou. Jednoduše si jej doma můžete doladit podle vlastních chutí.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení