Tempeh je potravinou, která se dostala do povědomí nejen vegetariánů, ale svoje místo si našla i v kuchyni dalších lidí. Jedná se o zdravou alternativu nejenom masa, ale i mléčných výrobků. Tempehu se také přezdívá „javánské maso“, ale i „sójový hermelín“. Jedná se o sójový produkt, který pochází z Indonésie. Za jeho vznikem ovšem stojí pouhá náhoda, kdy lidé v dřívější době uchovávali sójové boby v listech a po nějaké době zjistili, že listy prorůstají plísní. Poté již to byl záměr, a tak vznikl tempeh, tedy konkrétně fermentací sójových bobů.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Tempeh si zprvu získal oblibu hlavně u vegetariánů a veganů, ale dnes ho již seženete ve většině obchodech se zdravou výživou a supermarketech, protože si ho oblíbili i vyznavači zdravého životního stylu. Je oblíbený pro svoji zajímavou chuť a také skvělé výživové hodnoty. Tempeh seženete nejen v přirozené podobě, ale také v podobě uzené, marinované nebo smažené.
Nejenom tempeh, ale i sójové produkty obecně jsou vychvalovány pro svůj vysoký obsah bílkovin. Krom toho je ale tempeh zároveň bohatý i na vlákninu, vitamíny skupiny B, probiotika a minerály jako je železo, vápník a hořčík. Jedná se o výživově nejhodnotnější sójový výrobek vůbec.
A jak tempeh zpracovávat? Pokud jej zakoupíte v jeho přirozené podobě, tedy neochucený s označením natural, pak je nutné jej tepelně upravit. Nejlepší volbou je marinování a následné nakrájení na tenké plátky, které se poté osmaží. V takto upravené podobě jej můžete přidat třeba do těstovin, rizota nebo ho zkusit zapéct společně s brambory či podusit s houbami. Marinovaný tempeh je také skvělou volbou do hamburgerů. Vegetariáni si ho rádi také připravují osmažený, kdy poslouží jako náhrada slaniny. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou. Jednoduše si jej doma můžete doladit podle vlastních chutí.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková