Co je termizovaný sýr?

Na trhu je dostupná dlouhá řada nejrůznějších druhů sýrů, které se liší svojí chutí i konzistencí. Setkat se tak můžete s mnoha názvy. Jedním z nich je i termizovaný sýr. Co je termizovaný sýr a jakými vlastnostmi se vyznačuje?

co-je-termizovany-syr

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Termizované sýry se vyznačují tím, že jsou vyrobené z tvarohu, smetany či másla a plnotučného mléka včetně dalších přídatných látek zajišťujících vyšší kvalitu a stabilizování jakosti. Termizovaný sýr se řadí mezi tzv. přírodní sýry a obsahuje min.  15 % tuku.

A jak se termizovaný sýr vyrábí? Základním polotovarem, který se tedy při výrobě termizovaných sýrů používá, je tvaroh o požadované hmotnosti. K tomu se přidá máslo, které je určené především pro zjemnění chuti a úpravu tučnosti sýra. Nakonec se přidá stanovené množství hydrokoloidu. Tyto suroviny se ve stanoveném poměru smíchají v homogenizátoru. Nejprve se tedy míchají a teprve po důkladným promíchání se termizují v teplotě 60-80°C. Během tohoto procesu je nutné směs pravidelně míchat.

kuchynske-vychytavky

Po termizaci samotné se následně provede homogenizace výrobku a pak se směs dávkuje do předem připravených sterilních potravinářských obalů. Důležité je následné hermetické uzavření, a to z toho důvodu, aby nedošlo k druhotné kontaminaci. Výrobek s termizovaným sýrem je nutné okamžitě zchladit a skladovat při teplotě ideálně 4-8°C. Finální produkt by měl obsahovat minimálně 29 % sušiny a min. 15 % tuku.

A jak je to s konzistencí termizovaných sýrů? Ta je velmi jemná a díky tomu se tak sýr hladce a snadno roztírá. Pro tento typ produktů je také charakteristická delší trvanlivost. Té bylo docíleno procesem termizace, tedy tepelného ošetření sýra během výroby. Termizovaný sýr je primárně určený k přímé konzumaci. Skvěle se taky hodí pro výrobu nejrůznějších druhů pomazánek.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: